11-класници от ПГ по хранителни технологии и техника отвориха работилницата по практика за ученици от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование

11-класници замесиха тесто за мекици и бутер тесто за сладки и соленки с деца на ресурсно подпомагане от Центъра за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Работилницата по практика за специалност „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки“ на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника отвори врати за ученици със СОП, които се обучават в различни пловдивски училища.

Идеята е децата да получат кариерно ориентиране, тъй като някои от тях са 7-класници и предстои да направят избор къде да продължат образованието си. Сред тях е и Пресиян от Граф Игнатиево, който все още не решил в кое училище иска да учи, въпреки че му се отдават компютърните технологии, но едновременно с това е сръчен в кухнята и обича да помага на майка си. 12-годишната Марина старателно оформяше звездички, еленчета и сърца с формичките за тесто и ги поръсваше със сусам преди да отидат във фурната.

В ролята на ментори влязоха 14 опитни гимназисти, начело с преподавателя по технологични дисциплини инж. Светла Костадинова. Те помогнаха на децата да замесят и тестото за мекици, които след това заедно изпържиха в нагорещено олио и дегустираха със сладко от ягоди.

„Едно от най-важните неща за нас е да изградим навици у децата и да ги подготвим да водят смислено съществуване. Днешната инициатива цели именно това – да ти потопи в реална среда, за да могат да направят своя правилен избор. Подготвяме регионална конференция, на която ще дебатираме доколко образованието ги подготвя за успешна реализация, доколко са адекватно професионално ориентирани“, коментира директорът на Регионалния център Катя Стоилова.