Всеки от четиримата победители получи ваучер на стойност 50 лева за популярен хипермаркет.

В Седмицата на предприемачеството четири отбора от училището търсиха вариант как да намерят работа на 23-годишна етноложка

Всеки от четиримата победители получи ваучер на стойност 50 лева за популярен хипермаркет.

Кариерен сайт, профилиран да търси работа на млади висшисти, донесе първа награда на 10-класници от Спортното училище. Student Jobs се явява посредник между фирмите, търсещи кадри, и наскоро дипломирани бакалаври и магистри. Само за три часа учениците създадоха реална платформа, която презентираха пред журито.

Четири отбора от по четирима състезатели се включиха в училищната инициатива в рамките на Световната седмица на предприемачеството. Казусът, с който трябваше да се справят състезателите, бе даден от представителя на образователната организация „Джуниър ачийвмънт” Стоян Тодоров. Той бе и член на журито, което трябваше да оцени предприемаческите им умения.

Отборите имаха за задача да предложат иновативно решение, което да помогне на 23-годишната Сара, наскоро завършила „Етнология”, да се реализира по специалността си. Информацията, с която разполагаха още младите предприемачи, бе, че момичето има желание да продължи да учи и да се развива в тази сфера, минало е стаж, но вече два месеца не може да си намери работа, затова е започнало като продавач-консултант.

Отборът победител разработи електронна платформа с оригинален дизайн, която събира данни за свободни работни места не само от български, но и от чуждестранни фирми. Освен това кариерният сайт ще дава полезни, актуални и практически съвети за кандидатстване за работа и насоки за успешно представяне по време на интервю. Четиримата предприемачи обясниха пред журито, че всеки от тях ще тегли по 1250 лева кредит, за да реализират идеята си. А на приходи разчитат от абонамента, който работодателите ще плащат за посредническите функции на сайта – 10 лева месечно. За сключилите едногодишен договор, цената пада на 80 лева.

Победителите получиха ваучер на стойност 50 лева за популярен хипермаркет. Другите три отбора също предложиха сайтове за търсене и намиране на работа, като някои дори представиха в диаграми нивата на младежка безработица от 2011 до 2017 година. Класираните на второ място получиха флашпамет, а за останалите участници имаше училищни пособия и шоколади.

Младите предприемачи показаха и отлични презентационни умения пред журито.