Подмяната на реалния свят с виртуален и отстояване на автентичната човешка личност са проблемите, които подлага на дискусия екипът на Хуманитарната гимназия

Промяната на социума и мястото на човек в него, подмяната на реалния свят с виртуален и ролята на хуманитарните дисциплини за отстояване на личността. Това са проблемите, които подлага на дискусия екипът на Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий”.

„Мястото на хуманитарното образование в съвременния свят“ е темата на кръглата маса, която училището организира на 23 март в Актовата зала. Покана е изпратена до министъра на образованието Красимир Вълчев и неговите заместници, до доценти и професори от Пловдивския и Софийския университети, до областния управител Здравко Димитров и зам.-кмета по образование Стефан Стоянов. Молба да се включи в дебата е отправена даже до Пловдивския митрополит Николай.

„Хуманитарното образование е национална кауза. Защото гарантира личностната и национална идентичност, съхранява и защитава общочовешки ценности, както и отстояването на историческите корени”, обясни целта на форума директорът на гимназията Соня Киркова. На въпрос кое налага да се защити и преосмисли ролята на хуманитарните науки във века, в който се налагат СТЕМ профилите, тя заяви, че човек прави избор на базата на своите личностни способности, дарби, нагласи и желания за реализация.

„Очевидно е, че обществото има нужда и от едните, и от другите профили. Но не бива да нарушаваме демократичното право на свободен избор на образование. Големите градове, какъвто е Пловдив, предлагат пъстра палитра профили и професии и право на всеки ученик и неговите родители е да предпочетат желаното от тях”, коментира Киркова и добави, че трябва да бъде постигнат баланс, за да не се налага след няколко години да спасяваме хуманитарното образование.

Припомняме, че Хуманитарната гимназия се размина на косъм с орязването на паралелка за следващата учебна година. Основният мотив бе изискването за преминаване на едносменен режим. Затова пък бяха съкратени хуманитарни паралелки в СУ-тата.

Университетите са поканени за участие в дебата, тъй като при тях също се свива приемът в хуманитарното направление. По данни на Киркова не повече от 10-20 на сто от завършващите ученици избират да продължат образованието си в профил, различен от хуманитарния. А кадрите на гимназията били предпочитани от работодателите не само заради широката обща култура, а и заради социалните умения.

Кръглата маса ще излезе с декларация „Да защитим правото на свободен избор на вида образование”.