Подмяната на реалния свят с виртуален и отстояване на автентичната човешка личност са проблемите, които подлага на дискусия екипът на Хуманитарната гимназия

Промяната на социума и мястото на човек в него, подмяната на реалния свят с виртуален и ролята на хуманитарните дисциплини за отстояване на личността. Това са проблемите, които подлага на дискусия екипът на Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий”.

„Мястото на хуманитарното образование в съвременния свят“ е темата на кръглата маса, която училището организира на 23 март в Актовата зала. Покана е изпратена до министъра на образованието Красимир Вълчев и неговите заместници, до доценти и професори от Пловдивския и Софийския университети, до областния управител Здравко Димитров и зам.-кмета по образование Стефан Стоянов. Молба да се включи в дебата е отправена даже до Пловдивския митрополит Николай.

„Хуманитарното образование е национална кауза. Защото гарантира личностната и национална идентичност, съхранява и защитава общочовешки ценности, както и отстояването на историческите корени”, обясни целта на форума директорът на гимназията Соня Киркова. На въпрос кое налага да се защити и преосмисли ролята на хуманитарните науки във века, в който се налагат СТЕМ профилите, тя заяви, че човек прави избор на базата на своите личностни способности, дарби, нагласи и желания за реализация.

„Очевидно е, че обществото има нужда и от едните, и от другите профили. Но не бива да нарушаваме демократичното право на свободен избор на образование. Големите градове, какъвто е Пловдив, предлагат пъстра палитра профили и професии и право на всеки ученик и неговите родители е да предпочетат желаното от тях”, коментира Киркова и добави, че трябва да бъде постигнат баланс, за да не се налага след няколко години да спасяваме хуманитарното образование.

Припомняме, че Хуманитарната гимназия се размина на косъм с орязването на паралелка за следващата учебна година. Основният мотив бе изискването за преминаване на едносменен режим. Затова пък бяха съкратени хуманитарни паралелки в СУ-тата.

Университетите са поканени за участие в дебата, тъй като при тях също се свива приемът в хуманитарното направление. По данни на Киркова не повече от 10-20 на сто от завършващите ученици избират да продължат образованието си в профил, различен от хуманитарния. А кадрите на гимназията били предпочитани от работодателите не само заради широката обща култура, а и заради социалните умения.

Кръглата маса ще излезе с декларация „Да защитим правото на свободен избор на вида образование”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.