Създаване на онлайн платформа за лесен достъп до материали предлага проф. Карен Джамбазов, стипендии за пълни отличници – проф. Николай Бояджиев

Проф. Карен Джамбазов

 

При закрити врати премина днес срещата на кандидат-ректорите за Медицинския университет с представители на Студентски съвет. На нея не бяха допуснати никакви външни лица – нито медии, нито преподаватели или служители от вуза. Четирима се впускат в надпреварата за ръководния пост. Общото събрание е насрочено за 13 септември, когато ще стане ясно кой е наследникът на проф. Стефан Костянев.

Кандидатите влизаха по азбучен ред за дебата със студентите. На този принцип са подредени и предизборните им платформи, качени в сайта на висшето училище. Първи в аудиторния комплекс се оказа проф. Илия Баташки – бивш депутат от БСП, екс директор на МВР болницата, професор по медицина от Медицинския институт на МВР. Той бе сред опонентите на проф. Костянев в битката за първия му мандат.

„Студентите искат повишаване на квалификацията на кадрите, които ги обучават, което е напълно изпълнимо. Изложиха аргументи за участие в изпитния процес, т.е. да бъдат своеобразни контрольори, за да се гарантира прозрачност. Квалификацията на нашите преподаватели е много висока и аз съм убеден в това, но можем да гарантираме перманентно обучение, за да я повишават”, коментира на излизане от срещата проф. Баташки.

Създаване на онлайн платформа за лесен достъп до материали с профили на всички студенти и преподаватели е предложението на проф. Карен Джамбазов.  Управителят на УМБАЛ „Св. Георги”, който е специалист по ушно-носно-гърлени болести и магистър по здравен мениджмънт, специализирал е в Германия, Австрия и Италия, влезе за срещата със Студентски съвет под номер 2. Той предлага материални стимули за добри резултати на студентите, дори и тези, които са платена форма.

Като проблем проф. Джамбазов посочи начина на изпитване, който не изключва субективизма.

„Изпитите в повечето клинични дисциплини са на базата на тест, след това е практическит изпит и накрая – устният. Устният, обикновено, има най-голяма тежест. В много университети в Европа изпитът е писмен и става анонимно, като по този начин се минимализира възможността за субективно оценяване. Разбира се, това е свързано с предварителна организация и логистика на изпита. Възможно е тази практика да бъде пренесена и тук”, заяви проф. Джамбазов.

Що се отнася до въвеждането на нови дисциплини и преструктуриране на катедри, той заяви, че в платформата си е заложил разговор със студенти и преподаватели, за да се проучат нагласите и тогава да се вземе решение за конкретни стъпки в преобразуване на секции.

По отношение чуждестранните студенти, които са една трета от общия брой във висшето училище, кандидат-ректорът заяви, че англоезичното обучение е на високо ниво, но са нужни опреснителни езикови курсове за преподавателите.

„При обучението по медицина има пряк досег с пациента, затова владеенето на български език, малко или много, се налага”, поясни още проф. Джамбазов и обеща работа по социализацията на чужденците.

Специални стипендии за пълни отличници предлага третият кандидат-ректор – проф. Николай Бояджиев. Деканът на Медицинския факултет има амбициите да разшири функциите на Кариерния център, който да осигурява почасова работа на студентите в университета. В концепцията му е заложен строеж на Мултифункционална спортна зала, както и съвременно информационно осигуряване чрез служебен акаунт, който да позволява достъп до личното студентско положение и библиотечната база данни. Проф. Бояджиев смята да инициира анкетно проучване за мнението на студентите, преподавателите и потребителите на кадри за качеството на образованието в университета, както и да създаде фонд за гост-лектори от България и чужбина.

Единствената жена, кандидат за поста, се оказа последна на срещата със студентите. Проф. Марияна Мурджева – зам.-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност, е убедена, че добрите практики и постиженията дотук трябва да бъдат съхранени и доразвити и в бъдеще. По думите й, никога досега университетът не е бил в по-цветущо организационно и финансово състояние – с разработени и действащи стратегии за учебна, научна дейност, система за качество.

„Надявам се в следващия мандат да има нов учебен корпус и библиотека, акцентът ще бъде върху консолидиране на научния потенциал и кариерно развитие на академичния състав”, коментира проф. Мурджева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.