Жена на 56 иска да учи психология. Най-високите минимални балове са за културен туризъм, лингвистика и софтуерно инженерство

Кандидат-студент е изброил рекорден брой желания за прием в 37 специалности. Куриозният случай излиза на обявеното днес първо класиране в Пловдивския университет. Срокът за записване на приетите е от 11 до 13 юли, а второто класиране ще бъде обявено на 17 юли, съобщи зам.-ректорът  доц.  Мария Стоянова.

Най-възрастният кандидат е жена на 56 години, която се бори за прием в специалност „Психология“, а най-младият е 18-годишно момиче, избрало „Право“. Кандидатът рекордьор е момче, което се е явило на най-много изпити – четири.

Общият брой на кандидат-студентите, подали документи за първи тур, е 5377, което е с 564 повече от миналата година. Кандидатстващите само с оценка от държавен зрелостен изпит са 2604, допълни доц. Стоянова. На изпитите от предварителната сесия през юни се явиха 1780 кандидати. От тях 231 получиха отлични оценки – 5,50 и по-високи, като този резултат им дава възможност да се запишат  в избраната от тях специалност.

Същата привилегия имаха и получилите отлични оценки от олимпиади, състезания и международни изпити, които се признават за конкурсен изпит за определени специалности. По този ред записаните са 206, от тях най-голям брой – 29, са избрали бакалавърската програма „Софтуерно инженерство“ на Факултета по математика и информатика. Тя и сред специалностите с един от най-високите минимални балове – 33,24. Преди нея са „Културен туризъм“ с 35,52 и „Лингвистика с маркетинг“ – 34,20. Максималният бал е достигнат от всички общо 18 души, кандидатствали за специалност „Музика“, но голяма част от тях са приети с успех от предварителни изпити.

Студенти­те, прие­ти по вто­ро, тре­то и т.н. желания, които искат да пробват шанса за по-предно, трябва да по­да­дат де­кла­ра­ция по об­ра­зец при ин­спек­то­ра по специалността, в коя­то са прие­ти до мо­мен­та. Некласираните участват автоматично в следващия тур и не подават декларации.

Първото място при най-предпочитаните специалности в редовна форма е за бакалавърската програма „Софтуерно инженерство“, следвана от „Софтуерни технологии и дизайн“, „Право“,  „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Психология“, „Английска филология“, „Маркетинг“, „Приложна лингвистика – английски с втори чужд език“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“, „Бизнес информационни технологии“, „Финанси“, „Молекулярна биология“. Макар и не в челните места по брой кандидати, на голям кандидатстудентски интерес се радват специалностите „Графичен дизайн с реклама“ и „Културен туризъм“.

Увеличават се желаещите да учат природни и технически науки. Фаворити са специалностите „Информационно и компютърно инженерство“, „Медицинска биология“, „Медицинска химия“, „Фармацевтични биотехнологии“, „Автомобилна техника”. Запазва се и наложилият се през последните години висок интерес към педагогическата специалност „Физическо възпитание”.

Първата позиция при най-предпочитаните специалности в задочна форма за поредна година заема „Предучилищна и начална училищна педагогика“. След нея се подреждат „Психология“ и „Маркетинг“.

На голям брой кандидати се радва и новата специалност „Национална сигурност“, която през новата учебна година ще се изучава само в платена форма. Като първо желание в редовна форма тя е посочена от 41 души при 20 места и от 79 души при същия брой в задочно обучение.

Изпитите за специалност „Актьорство за драматичен театър“ са на 10, 11 и 12 септември, до момента за тях са се записали 26 души. За първи път тази година клас взима режисьорът Теди Москов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.