Извънредният етап на състезанието „Св. Иван Рилски” ще е по формата на НВО и матурата

Кандидат-гимназисти и зрелостници ще могат да сверят часовника си относно подготовката по български език за предстоящите национално външно оценяване и матура. Шанс за това дава извънредният етап на състезанието по български език „Св. Иван Рилски. То ще се проведе на 17 февруари  (събота) в СУ „Черноризец Храбър” и не е обвързано с участие в предишния етап.

От 9 до 11, 30 ч. е времето за работа на учениците от 7. клас, които ще работят по формата на националното външно оценяване  – тест + преразказ с дидактическа задача.

В часовете от 9 до 13 работят участниците от 12. Клас по формата на ДЗИ – тест + 41. задача.

Класирането ще се извърши по резултатите само от теста и за 7., и за 12.  клас. Текстовете обаче ще бъдат проверени и оценени. Оценката на зрелостниците за прием в ПУ „Паисий Хилендарски“ ще се формира и с точките от 41. задача.  С нея те могат да кандидатства за специалностите Българска филология, Славистика, Български език и история, Български език и корейски език, Български език и китайски език, Български език и турски език, Български език и новoгръцки език и Балканистика.

Резултатите ще бъдат изнесени на 13 март. Учениците, класирали се на първите три места, ще бъдат наградени.

Записването вече започна, крайният срок е 15 февруари. Таксата за участие е 11 лева и се внася в СУ „Черноризец Храбър”.