Кандидат-гимназистите могат да подадат заявления за участие в първо класиране по държавен план-прием за учебната 2024/2025 г. онлайн или на хартия в едно от определените училища центрове за приемане на документи. За явяването на НВО по български и по математика заявления не се подават. Седмокласниците имат право да кандидатстват в неограничен брой училища, едновременно в повече от една област.

За Пловдивска област са определени 21 гнезда:

Пловдив:

СУ „Христо Г. Данов”

СУ „Цар Симеон Велики”

СУ „Св. Софроний Врачански”

СУ „Найден Геров“

Пловдив област:

ОУ „Христо Ботев”, Асеновград

СУ „Христо Смирненски“, Брезово

ОУ „Иван Вазов“, с. Калояново

ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, Карлово

СУ „Петко Р. Славейков“, Кричим

СУ „Отец Паисий“, Куклен

СУ „Христо Ботев“, Лъки

СУ „Васил Левски“, с. Маноле

ОУ „Петър Бонев“, Перущица

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Първенец

НУ „Христо Ботев“, Първомай

ОУ „Христо Ботев“, Раковски

ОУ „Гео Милев“, Садово

НУ „Неделя Петкова“, Сопот

ОУ „Христо Смирненски“, Стамболийски

СУ „Христо Ботев“, Съединение

ОУ „Климент Охридски“, Хисаря

Работното време на комисиите за прием на документи: от 8 до 18 часа от 8 до 10 юли, от 26 до 29 юли и от 5 до 6 август.

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили основно образование в годината на кандидатстване, включително тези, които не са се явили на национално външно оценяване по български език и по математика, като резултатът от НВО по БЕЛ и математика при балообразуването се приема за 0 точки. В класирането имат право да участват и лица, завършили основно образование, които не са по-възрастни от 17 години, навършвани в годината на кандидатстване.

Изпитът по български език и литература е на 19 юни, а на 21 юни е по математика. Резултатите от НВО по двата предмета ще бъдат обявени до 2 юли.

Максималният брой точки при балообразуването е 500, които са сума от броя на точките, получени на НВО по български език и литература и математика, умножени със съответния коефициент, и оценките на два балообразуващи предмета от свидетелството за основно образование, превърнати в точки.

Скала за превръщане на оценките от свидетелството за основно образование в точки:

Отличен 6 – 50 точки

Много добър 5 – 39 точки

Добър 4 – 26 точки

Среден 3 – 15 точки

Когато ученик не се е явил на изпит от националното външно оценяване, защото е бил в болничен престой или под карантина, но в годината на кандидатстване е участвал на областен или национален кръг на олимпиадата от календара на МОН по български и математика, балът му се формира, като вместо резултата от НВО се използва по-високият му резултат по съответния учебен предмет от областния или националния кръг. Заявление по образец за използване на резултатите се подава в Регионално управление на образованието – Пловдив преди 5 юли с приложени копия на документи от болничното заведение или от регионалната здравна инспекция, като се представят и оригиналите им за сверяване.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.