Зрелостничка от СУ „Патриарх Евтимий“ дойде с патерици на днешния изпит по химия и биология, вчера й махнали гипса

Пандемията от COVID-19 още повече ни мотивира и ни убеди, че сме взели правилното решение при избора на професия. Това споделиха кандидат-студенти на излизане от днешния изпит за магистърските специалности в Медицинския университет. 1346 младежи се явиха на теста по биология и химия. Противоепидемичните мерки бяха на много високо ниво във всички зали, където се влизаше с маска и след дезинфекция на ръцете.

За поредна година най-сериозна ще е битката в специалност „Медицина“ – за едно място ще се конкурират по 6 жени, при мъжете кандидатите са по-малко – трима спорят за място.

Висшето училище ще приеме по държавна поръчка 146 момчета и момичета за „Медицина”, 100 са бройките за „Стоматология“ и 85 – за „Фармация“. Медицината са посочили като първо желание 702 кандидат-студенти, стоматологията е поискана от 335, а 309 – са записали фармацията като водеща специалност, сочи статистиката на университета.

Като труден определиха теста повечето кандидат-студенти, някои от които кандидатстват за втора поредна година. Една част не се успели да се преборят на предишната кампания, а други са били приети платено и сега се надяват балът да им стигне за държавна поръчка.

“Нямаше въпроси извън помагалата и учебниците, по които съм се готвила, доволна съм от това, което написах. Надявам се, че съм се справила и очаквам добър разултат“, сподели на излизане от изпита Василена от Френската гимназия в Пловдив. Въпреки че очаквала по-тежки въпроси и задачи по химия, по-сложно било да пише по трите теми по биология – вегетативна нервна система, транскрипция, пряко и непряко развитие.

На въпрос защо е решила да учи медицина, Василена обяснява с усмивка, че това се оказал естествен избор, тъй като баща й е лекар, а майка й работи като медицинска сестра.

На изпита се явиха зрелостници от София, Хасково, Монтана, Кърджали и други населени места. Момиче от 91 Немска гимназия в столицата заложило на Плодвив като резервен вариант, в случай, че не й стигне балът за Медицинския в София. Въпреки че изпитните програми са различни, тя се готвила и за двата университета и се надява да стане първокурсник и да сложи бялата манта.

С патерица дойде на изпита абитуриентка от СУ „Патриарх Евтимий“. Преди повече от месец момичето пострадало при нелеп инцидент и се оказало с гипсиран крак. Вчера махнала гипса, но въпреки това все още има проблеми с придвижването, но стоически издържала четири часа и даже излезе усмихната с репликата: „не беше толкова трудво“.

Възпитаник на ПГ по електроника и електротехника в Пловдив напусна изпитната аудитория доволен, че е имал „малко бели петна“ по време на теста и успял да се справи с повечето въпроси. Завършил миналата година и се отдал на подготовка по биология и химия, за да кандидатства това лято.

Резултатите ще бъдат обявени до 15 юли.

Платените места за магистърските специалности ще станат ясни в края на юли, когато ще се проведе Академичен съвет. Те ще са само за медици и стоматолози. Таксата от есента за студентите платено обучение във всички куросове се увеличава на 10 448 лева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.