50560358kurtovo_konare

Инициативен комитет се е заел спасява едно от най-старите земеделски училища у нас – това в Куртово Конаре, което е пред разруха. Школото е построено преди 135 години и отдавна не е действащо, но сградата е паметник на архитектурата и не бива да се допуска да бъде съборена, каквито намерения имали в община Стамболийски, обясниха инициаторите на спасителната кампания.

В изключително красивата сграда с оригинално стълбище  някога се е помещавало и читалище “Любен Каравелов”. Училището работи до 1948 година. До 1989 година то се е ползвало като партиен клуб и за обществена дейност. От 2000 година насам се ползват само няколко помещения на първия етаж, поради лошото състояние на сградата, която е полуразрушена. От последния сняг е протекъл и покривът, има и счупени прозорци.

Инициативният комитет за спасяване на сградата е пратил подписка до община Стамболийски с искане да бъде даден траен обществен статут на сградата, за да се кандидатства по европейски програми за обновяване на сградата с културно-образователна цел. Идеята е в училището да се подреди музейна сбирка на местните занаяти, да заработят занаятчийска работилница и галерия, да се води вероучение. Вече е започнало набирането на средства за конструктивно обследване, архитектурен план и работен проект за рекострукцията.