Куклено-театралният фестивал „Двама са малко, трима са много & TheatAir се открива с фантастичните герои на абитуриентите от гимназията за сценични и екранни изкуства

Камерни спектакли за деца и възрастни, шоу, магия и работилници от открити градски пространства, концерти и безплатни прожекции изпълват програмата на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко, трима са много“ & TheatAir.

24-тото издание, което ще се проведе от 2 до 6 септември, събира трупи от България, Германия, Испания, Русия, Турция, Италия, Хърватия. Представленията от конкурсната програма се провеждат на основна и открита сцена на Държавен куклен театър – Пловдив, а TheatAir обхваща централната част на Пловдив.

Началото ще бъде поставено с шествие на 2 септември от 17 часа. Фантастичните герои, създадени от тазгодишните абитуриенти на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, ще оживеят на Главната улица. Те ще дефилират под звуците на Духовия оркестър на НУМТИ “Добрин Петков”.

Официалното откриване на фестивала ще бъде от 18 часа във фоайето на театъра, където гостите ще видят изложба “Пастели” на актьора доайен Панйот Добрев – Понко. От 19 часа, извън конкурсната програма, ще се играе спектакълът “Бомбето” по Йордан Радичков на ДКТ – Пловдив. Първият ден ще завърши с премиера – въздушно шоу “История за куклите” на Театър на огъня и сенките Fireter. Спектакълът ще се играе край Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина от 21 часа.

По Главната улица ще се разходи семейство гигантски кукли в рамките на спектакъла “Пешеходна зона”, част от официалната програма на “Пловдив – европейска столица на културата 2019”. Той представлява забавен поглед върху ежедневието на майка, баща и двете им деца. Както всяко семейство, те също искат да бъдат “идеални”, а дали ще успеят ще стане ясно на 3 септември в 18 часа.

Децата ще видят класическа клоунада, кукли от балони, спектакли за цифри, овце, разбойници, оживели гъбки, приказки за обичта, приятелството и за Червената шапчица.

Всяка вечер в 19 часа на основна сцена ще се играе куклен театър за възрасни и младежи: представлението “Къщите на клоуните” на германскта трупа  Merlin Puppet Theatre, което показва живота на съвременния човек като гротеска, която стига до крайност; кино-трилър на живо от испанската компания Cinema Sticado, които преминават границата между сценичното и екранното изкуство със спектакъла “Край на сезона”. Държавен куклен театър – Видин ще представят спектакъла “Въздух”, за да ни напомнят, че Земята е нашият общ дом, за който всички трябва да се грижим. Театър “Карлсон Хаус”от Санкт Петербург ще изиграе “Малката кибритопродавачка”. На 5 септември от 21 часа на открита сцена на ДКТ – Пловдив театър Бую от Измир ще представят “Сънища” – трогателната история на един клоун, уволнен от цирка.

На 3 и 4 септември от 16 часа в Цар-Симеоновата градина всеки ще може да опита да усвои тънкостите на атрактивното въздушно цирково изкуство по време на двучасов уъркшоп на артистите от Театър на огъня и сенките Fireter.

Театър ТРИО от Бургас ще предложат едно много лично и емоционално преживяване – “Домът ни – гората”,Театромат: спектакъл за един зрител.

Във фестивалната програмата е включена и магия, за което ще се погрижи Маг Фофичино от Италия.

Закупилите билети за три различни събития от фестивалната програма получават покана за концерта на Остава или Мила Роберт.

На 3, 4 и 5 септември записи на част от спектаклите от конкурсната програма на фестивала могат да се гледат безплатно на Римски стадион.