Съботното матине на турските изпълнители ще оживи пространството на построения през 1582 година хамам

 _MT_7034

Оркестрова сюита №2 на Бах и Дивертименто в ре мажор на Моцарт ще звучат утре в Чифте баня. Съботното матине води в Пловдив Камерен оркестър при Тракийски университет в Одрин.  Концертът, който започва в 11 часа, е организиран от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. Пространството на строената през 1582 година сграда, ще бъде оживено от изпълненията на Ахмет Хамди Зафер –цигулка, Муса Ерен Иикодралъ-виолончело, Шюкрю Йонер Динч-виола Бахар Хошджан-цигулка, Села Джан Дьокмеджи-контрабас и Чисем Йонвер Зафер-флейта.

Музикантите са и преподаватели в Държавната консерватория към университета. Наред с това Зафер е директор на Балканския симфоничен оркестър към Тракийския университет, а Динч е и координатор на програма “Еразъм плюс”.

В програмата на пловдивския им концерт са включени също творби на Т. Гулиев, Бекиров, Аноним, Кевсер Ханъм. Входът е свободен.

Мястото на концерта не е избрано случайно. Тъй като баня „Старинна” е приютявала и приютява множество творчески проекти, от консулството решили да заложат на музиката, заради чудесната акустика. Някогашният хамам е построен от султан Мурат III /1574-1595/, който наредил да издигнат „чудо на чудесата – с много кубета отгоре, малки и едно голямо, и на него да има пенджери, та да влиза небесната светлина през тях”.