България е сред страните, които определено могат да се похвалят с множество млади таланти – не само в областта на спорта и изкуствата, но и в инженерните и математически науки. За да имат върхови постижения обаче нашите ученици и студенти все по-често гледат навън, въпреки че и в страната ни вече се правят роботи и технологии на високо ниво. Как талантите ни да остават тук и да развиват българската наука и индустрия – това бе акцентът на международната научно-приложна конференция „Бъдещето на талантите“, която се проведе през уикенда в пловдивския филиал на Техническия университет.

Клубът за експериментална физика „Квант“ отдавна търси и открива множество таланти, които имат умения далеч извън тези, които изисква и дава училището.

„За нашата, а предполагам ако има и други цивилизации, локомотивът е съставен от хора таланти. Те движат прогреса на цивилизацията и ние, като една малка частица, работим в продължение на около 30 години с такива млади, интересни, интелигентни и умни деца“, казва Васил Базелков, научен ръководител на клуба.

За да останат обаче тези млади таланти в страна ни и да създават български технологии, е нужда съвместна работа между бизнес, образователни и обществени институции. В това вярва, и за това работи и бизнесменът Красимир Петков, който от 33 години живее и развива успешна кариера в Америка. А у нас създава електрически автомобили. Знае колко трудна за него е била всяка крачка, затова финансира лаборатория по роботика в Техническия университет.

В конференцията в Пловдив участва и световноизвестният футуролог и социален откривател Джейн Томпсън. Тя отделя време и енергия, за да подкрепя и жените да се развиват в технологичния свят.

„Българските таланти определено са първа класа и по нищо не отстъпват на тези от големите държави. Мисля, че място ви е на световната сцена, в глобалните технологии и бъдещето ще го докаже. Но това, от което светът се нуждае, е ние, експертите, да откриваме и стимулираме в развитието на тези таланти“, каза Томпсън и добави, че образованието, иновативните стандарти и международните контакти са ключът за успеха на българските умове.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.