Вече 13 години Харун Гюмюш прави демонстрации в турските училища, гостува и на децата от ОбУ „Йордан Йовков”

Как от стъклена тръба може да се появи дервиш, цвете или пък дамски накит. Техниката на ръчно духано стъкло показа днес пред ученици от ОбУ „Йордан Йовков” майсторът Харун Гюмюш. Той е роден в Истанбул и в момента е сред осмината турски занаятчии, които практикуват това изкуство. В Пловдив той е по покана на Генералното консулство на Република Турция и понеже вече 13 години прави демонстрации в училищата, с охота приел предложението да гостува и в едно пловдивско. Казва, че 40 години живее със стъклото.

„Търпението е най-важно. Човек трябва да знае, че когато започне да се занимава с този материал, в началото ще се изгаря и порязва. Ако стъклото беше проводник, както металите, аз нямаше да мога да го държа. Знаете ли от какво се прави стъкло”, обърна се майсторът към препълнената зала и децата отговориха хорово: пясък. Гюмюш уточни, че се добавят и допълнителни материали и покани при себе си първокласника Зекит да нагрее тръбата на 700 градуса. Момчето боязливо я хвана, а миг по-късно съучениците му аплодираха стъкления балон, който се получи. В ролята на асистент на майстора влезе 8-класничката Шенка, която също успя да извая творение от стъкло под инструкциите на майстора.

Материалите, с които работи, Гюмюш подбира внимателно. Внася ги от Германия. Не може да преброи колко произведения е създал за 40 години. Но има уникати и дава пример с реплика от стъкло на първия мост над Босфора, върху който поставил и няколко стъклени коли.

„Много се радвам, че съм при вас. Обикалям училищата, защото се надявам да намеря млади последователи, които да съхранят занаята.Няма по-ценно от образованието. Най-важното е човек да е щастлив с това, което притежава”, обърна се турският майстор към децата.