Седмокласниците ще учат откъде идват приходите и кои са държавните приоритети за 2019 година в часовете по технологии и предприемачество

Какви приходи ще събере държавата през идната 2019 г., за какво ще ги похарчи и къде ще има повече от миналата година. Своеобразен финансов анализ ще трябва да правят класните ръководители на учениците от осми, девети и десети клас в подкрепа на инициативата за прозрачност на бюджетния процес. Експерти от Министерството на финансите са разработили брошура за ученици, която съдържа кратка и достъпно представена информация за Бюджет 2019. Целта е да се повиши финансовата култура на тийнейджърите, включително на седмокласниците, които ще научат откъде идват приходите и кои са държавните приоритети за догодина в часовете по технологии и предприемачество. В рамките на 15 минути учителите, преподаващи в съответните часове, трябва да запознаят учениците с информацията, предоставена от финансовото министерство.

Текстът, с който започва брошурата, гласи: „Ако бюджетът ни го позволява – с това условие всички ние харчим парите си в ежедневието или при реализацията на желанията ни за придобивки”.

В графата „Икономически перспективи” е посочено, че икономиката продължава да расте, безработицата намалява, а инфлацията ще се задържи в умерени граници. Учениците ще научат също как ни оценяват рейтинговите агенции, как се измерва финансовото състояние на общините и откъде идват приходите. Посочени са и приоритетите на правителството за 2019 година – социална политика, отбрана и образование. Бюджетите на общините ще бъдат подкрепени от държавата с 3 745.8 млн. лева.