Всеки ученик от паралелката с френски език в ЕГ “Иван Вазов” работи със свой преносим компютър, създаден за училища в облака, може да учи навсякъде и по всяко време

“Chromebook е преносим компютър, специално създаден за училища в облака. Той е изключително лек, така че раницата ни вече не тежи. Батерията издържа цял ден без да падне, а ако се наложи да се зареди, в класната стая имаме зарядна безжична станция”, обяснява 8-класникът Траян. В паралелката с френски език на ЕГ „Иван Вазов“ всеки ученик вече работи със свой Chromebook, чиято операционна система стартира за под 8 секунди, всички обновления на софтуера се правят автоматично и позволява на различни потребители да използват едно и също устройство.

Гост на демонстрацията днес бе министърът на образованието Красимир Вълчев. ЕГ “Иван Вазов” е първото иновативно училище в програмата на ACER for Education. Гимназията започва да трансформира учебния процес с фокус върху ученика и учебната среда, в която сътрудничеството, технологиите, свободното общуване и индивидуалността са стандарт. Chromebook е номер едно по брой продажби в сектора на образованието в САЩ, Канада, Швеция и Нова Зеландия и има до 61% по-ниски разходи за закупуване и поддръжка в сравнение с други компютри.

Бояна поясни пред министъра и пред кмета Иван Тотев, който също присъства на демонстрацията, че всеки ученик си има акаунт в облака, както и електронна поща, за да комуникира със съучениците си и с учителите. От разказа на Симеон стана ясно, че пространството е неограничено и че всички файлове са подредени в папки, за да улесняват работата на класа.

„Работим във виртуални класни стаи, а преподавателите създават учебно съдържание по съответния предмет, което ние можем да ползваме независимо къде се намираме. Това ни спестява безкрайното ровене из речници, справочници и друга литература. В класрума се публикуват видеа, презентации, статии“, каза Йоанна. Има и чат, където могат да се споделят идеи и да се задават въпроси. Затова сега, когато учителят зададе тема за презентация, не било нужно да остават в училище след часовете или да се събират в дома на някое от децата, а всеки можел да работи върху своята част от заданието, където и да се намира.

Осмокласниците казаха още, че дори физически да не присъстват в клас или пък когато отсъстват по болест, няма опасност да пропуснат учебен материал, тъй като всичко е в облака.

На въпрос може ли без учители, те бяха категорични, че трябва да има кой да ги насочва, така че преподавателят продължава да е задължителна фигура и във виртуалната класна стая.

„Днес най-важното нещо е да направим обучението интересно за учениците и вие да бъдете активната страна в часа. Радвам се, че при вас се случва и че има училищни политики за внедряване на информационните технологии. Щастлив съм да видя как учителят ви провокира по интересен начин, за да придобиете заложените знания“, обърна се министърът към учениците от 8 ж клас. Той бе категоричен, че дигитализацията променя не само начина на учене, а и начина на живот.

Кметът Иван Тотев ги увери, че те са специален клас и че от техните резултати зависи тази практика да бъде масово внедрена и да заразят и други училища.

Целта е до 2023 г. всички 1200 гимназисти да имат свой Chromebook, заяви директорът на  ЕГ “Иван Вазов” Вихра Ерамян. Гимназията вече е внедрила облачна платформа Google G suite за образованието, в която всеки ученик и учител разполага с електронен профил в домейна на организацията. Внедряването е подпомогнато от проекта “Училище в облака” на Община Пловдив в партньорство с Център за творческо обучение.  23-ма учители вече са сертифицирани по международни програми за въвеждане на образователни технологии.

“Работим за ползване на повече електронни образователни ресурси. Миналата година финансирахме създаването на мрежова инфраструктура за WiFi, за да улесним достъпа до електронно съдържание. Учениците учат по-добре, когато виждат, а не само когато слушат. Основното прездизкателство е да ги вдъхновим, затова всеки час трябва да по-творчески и да дава необходимите знания за 21 век”, каза министър Вълчев.