Преподавателят от СУ „Св.св.Кирил и Методий“ Албена Фиданска направи видеоклипове с теми по български език, математика и околен свят за въвеждане на нови знания

„Дали само растенията имат корен или това важи и за думите“, пита от екрана началният педагог Албена Фиданска, докато показва Монтесори пъзела – дърво с корона, клони, стъбло и корени – класически материал за обучение по метода. До него са подредени листчета с думите сън, насън, сънува, сънлив. От всяко от тях отделя с ножица „сън“ и поставя изрезката при корена на дървото. За да обясни по-лесно какво е корен, представка и наставка.

Един от водещите Монтесори педагози в Пловдив, чиито ученици предстои да бъдат третокласници, е направила поредица видеоклипове с теми по български език, математика и околен свят за въвеждане на нови знания. Идеята на преподавателя от СУ „Св.св.Кирил и Методий“ е да улесни децата и родителите, а защо не да бъде в помощ на останалите си колеги, които работят по метода в условията на онлайн обучение.

„Монтесори е работа с ръце, което е почти невъзможно да се случи при преподаване от разстояние, извън класната стая. Колкото пъти да отвориш заданието, картата, урока, няма да получиш този момент на съприкосновение, за да добиеш знанието. Защото всеки учи различно от една и съща информация. Тези уроци са първите ми опити. Постарах се да има теми от различни предмети. Проблемът с българския език е много голям, защото сертифицирани Монтесори материали няма. Има пясъчна и подвижна азбука, но те се използват в детските градини. Когато децата дойдат в училище, учителят трябва да им предостави нов, изработен от него материал. А такъв на български език липсва. Немските и холандски материали не са приложими за нас. Ние, като училище, започваме от нула, а всеки материал трябва да е така направен, че да се използва многократно“, обяснява мотивите си за създаването на видеата Албена Фиданска.

В клиповете няма цял урок, а представяне на материал, който може да се използва за деца от различни класове. За да обясни многоцифрените числа, Фиданска разказва пред камерата, че много години учените са търсели начин да направят по-лесно изучаването им, докато Мария Монтесори го намира съвсем случайно: един ден под прозореца й минавал военен парад на италианската армия, тя се загледала и видяла, че началниците, отговарящи за различен брой войници, са с различен кант на шапките. Тези, които били организирани до 10, носели шапки със зелена обшивка, до 100 – със синя, а до 1000 – с червена. Тя решила, че тези цветове могат да бъдат използвани за класовете числа. Във видеото Фиданска нагледно показва на децата как могат да образуват многоцифрени числа със златния перлен материал. Жизненият цикъл на пеперудата е темата по околен свят, разработена във видео вариант. Освен пъзела, познат от детската градина, учениците могат да използват и картите, за да научат етапите на развитие.

„Към един материал може да има вариативни упражнения. В Монтесори ги няма познатите от традиционните уроци стъпки – въведение, изложение, обратна информация. При нас е различно, затова ако имаше дете до мен, щеше да ми бъде по-лесно, а аз се колебаех дали да говоря в единствено или множествено число. Азбучно правило е, че презентазцията е индивидуална, но аз реших, че трябва да се обрърна към всички“, обяснява Фиданска.

Уроците в Монтесори се реализират в три стъпки – въвеждане на определението, упражнения, въвеждане на понятието, отново упражнения, за да бъде осмислено от децата, след което следват вариации на това знание. Всички тези стъпки обаче трудно могат да се видят без присъствието на дете, защото няма кой да подаде обратната информация. Фиданска и колегита й работили по електронните уроци след края на учебната година, тъй като не разполагали у дома с Монтесори материали и класна стая.

„Изгледах доста учебни клипове и знам, че не съм създала най-добрите примери, но поставям началото. Родителите, чиито деца не са посещавали Монтесори детска градина, трябва да добият представа за спецификата на метода”, казва началният учител.

По време на онлайн обучението, което прави невъзможно прилагане на Монтесори, тя имала уговорка с родителите да звънят за консултации по всяко време. Въпреки трудностите, всички били категорични в едно –  че децата са абсолютно самостоятелни и знаят какво да правят. След едногодишната работа в първи клас и първи срок на втори, те вече имали изграден навици и знаели, че работата за деня трябва да се свърши.

„Никога не съм имала въпроси по коя тетрадка да се работи, още по-малко по организацията. Майки ми споделиха, че когато детето им седне да работи, нищо не може да го отклони. Ако не броим притеснението дали ще се справи за даденото време”, коментира Албена Фиданска.