11-класниците от СУ „Св.св. Кирил и Методий” отварят врати за кандидат-гимназисти, експерти и преподаватели от висши училища

Танцът е първото изкуство. Още преди да се научат да говорят, хората са общували чрез езика на тялото. Как се ражда един танц ще покажат на открит урок 11-класници от профил „Хореография” в СУ „Св.св. Кирил и Методий”. Момчетата и момичетата ще направят отворено занимание по български танци, водено от преподавателя им Боян Иванов. Вратите за отворени за кандидат-гимназисти, изкушени от хореографското изкуство, експерти и преподаватели от висшите училища на 25 юни от 14 часа. Училището е единственото в областта, където се изучава професия „Танцьор”.

Публиката ще види как се прави екзерсис или система от упражнения за загрявка на тялото преди танцуване. Тъй като по учебна програма тази година гимназистите са изучавали Тракийска, Добруджанска и Родопска етнографска област, зрителите ще могат да установят приликите и разликите в стила на танците. 9-класници от професия „Танцьор” пък ще изпълнят фрагменти от Северняшка област.

„За втора поредна година правим открити уроци, на които каним също хореографи от танцови колективи и ансамбли, родители и приятели на нашите ученици, за да видят какво са научили. Фолклорът ни е съхранил като народ, затова целта ни е не само да направим младите хора добри танцьори, но да ги научим да бъдат единни и да се подкрепят ”, коментира Боян Иванов.

За радост на публиката ще бъде изпълнен и ритуалът „Забулване” от Тракийска област. Той бе част от проекта „Фолклорът на Тракия”, който училището реализира като част от програмата на „Пловдив 2019” заедно с четири читалища от областта.

Доказателство за междупредметните връзки в обучението ще бъдат проектите, реализирани от учениците. Те ще представят свои проучвания, като едно от най-любопитните е за лазарките от село Еркеч (дн. Козичино).