Проф. Тони Шекерджиева-Новак.

„Задавам упражнението и те го изпяват, а аз следя за грешки със слушалките”, казва ректорът на АМТИИ и преподавател в катедра „Оркестрови инструменти и класическо пеене” проф. Тони Шекерджиева-Новак

Проф. Тони Шекерджиева-Новак.               Снимка Епицентър

Въпреки кризисната обстановка с разпространението на коронавируса и влязлото в сила извънредно положение, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство съвсем не е прекъснала обучението си, като не става дума само за теоретичните дисциплини, а и за практическите. За да не се натрупва пропуснат материал всеки от преподавателите използва общодостъпни програмни продукти и възможности за конферентни разговори при провеждането на лекции, упражнения и индивидуални консултации.

„Цял ден съм онлайн, а занятията със студентите се водят чрез видеовръзка. Аз съм пред пианото, върху което има микрофон, а те – в стаята си. Слагаме слушалки, за да не става микрофония. Задавам упражнението, те го изпяват, а аз следя за грешки и повтаряме колкото се налага”, обяснява ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева-Новак. Новоизбраният ръководител на висшето училище преподава „Класическо пеене” и „Методика на обучението по класическо пеене”, както и „Вокални ансамбли”. Така че, наред с административните си задачи, които отново върши от разстояние, тя не е прекъснала лекциите и упражненията със студентите.

„Разбира се, че не е като живия контакт, но е важно да не прекратяваме учебния процес. Струва ми се даже, че студентите са доста по-концентрирани, не се разсейват и работят така, сякаш сме в кабинета ми”, обяснява проф. Новак. Корепетиторът записва клавирите и ги изпраща на студентите за разучване. Всеки от тях има възможност да направи запис на онлайн уроците, така че след това отново да ги гледа, ако нещо е останало неразбрано.

Още през втората седмица на грипната ваканция преподавателите от Академията тествали различни платформи за дистанционно обучение, така че да могат да се водят безпроблемно и заниманията по инструмент. Още в първия ден от обявяването на извънредната ситуация проф. Емилия Константинова, която е автор на учебник по Артмениджмънт, провела лекция чрез Google  Hangouts – платформа, която има две приложения – за онлайн чат и видео разговори.

Въпреки извънредните обстоятелства, Академичният оперен театър също е активен – раздават се ролите за новата постановка „Ба-та-клан” – оперета от Жак Офенбах. Диригент ще е маестро Пламен Първанов, а режисьор –  тенорът Ивайло Михайлов. Нотите са изпратени на избраните студенти, за да разучават партиите си. Премиерата е предвидена за октомври, а участниците се надяват да могат да се съберат през лятото и да репетират.

„Непредвидената ситуация ни направи по-организирани, научи ни да ценим времето и да не го пилеем. Младите хора не бива да изпадат в ситуация, че са забравени, загубени, затова всички колеги са мобилизирани, спазват стриктно часовете си и вървят по учебен план”, каза още проф. Новак.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.