Къде се намира „облакът” на Техническия университет показаха студенти на 25-годишнината на катедрата по компютърни системи

Как се правят 3D макети на най-значимите пловдивски културни паметници, къде се намира „облакът“ на пловдивския филиал на Техническия университет, как се симулират биопроцеси, как се работи в петте лаборатории и петте компютърни класа на катедрата по компютърни системи и технологии. Това научиха кандидат-студенти и гости на честването на 25-годишнината на катедрата. Създателят доц. Красимир Крачанов получи почетен знак за заслуги по повод четвъртвековния юбилей. Научната логика да се обособи нова катедра е стремителното навлизане на компютърната техника в България. Вече има нужда от инженери, които да специализират в тази област, да се повишава ефективността от управлението на учебния процес и по-лесното създаване на нови учебни планове.

„Все по-често инженерите-бакалаври идват след 2-3 години работа, за да продължат образованието си в магистърска степен. Това е осъзнатата ценност от повече научни знания. Те са най-ценните. Понякога наши студенти с добро кариерно развитие ни предлагат заедно да участваме в разработката на фирмени проекти. При изграждането на болница в Пловдив инвеститорът беше наел наша студентка да проектира комуникационната мрежа. Тя пък се обърна към нас да разработим заедно проекта, който наистина е голям за силите на един инженер. Студенти, които започнаха работа в чужбина, се обръщат към нас за консултации“, обясни доц. Николай Каканаков – ръководител на катедрата

Всяка година Посолството на Кралство Швеция и шведският посланик дават мини-Нобелови награди в няколко области на точните науки на изявени български студенти. През 2008-а Велислава Спасова, и следващата година Тодор Спасов – и двама студенти студенти от специалност „Компютърни системи и технологии“, станаха мини-Нобелови лауреати. Велислава вече работи в Google като мениджър на екип за изследване чрез невронни мрежи на входящите данни на потребителите. Тодор прави научна кариера в Англия.

„В последните години отново се връщаме към нуждите на бизнеса. С помощта на нашите партньори от фирмите ВиЕмУеър, Вистеон, ЕйнджълСофт, Сайбиз, ЕВН, Ейсик Депо, обзаведохме някои от лабораториите, за да учат студентите ни при най-добри условия“, поясни още доц. Николай Каканаков.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.