Къде се намира „облакът” на Техническия университет показаха студенти на 25-годишнината на катедрата по компютърни системи

Как се правят 3D макети на най-значимите пловдивски културни паметници, къде се намира „облакът“ на пловдивския филиал на Техническия университет, как се симулират биопроцеси, как се работи в петте лаборатории и петте компютърни класа на катедрата по компютърни системи и технологии. Това научиха кандидат-студенти и гости на честването на 25-годишнината на катедрата. Създателят доц. Красимир Крачанов получи почетен знак за заслуги по повод четвъртвековния юбилей. Научната логика да се обособи нова катедра е стремителното навлизане на компютърната техника в България. Вече има нужда от инженери, които да специализират в тази област, да се повишава ефективността от управлението на учебния процес и по-лесното създаване на нови учебни планове.

„Все по-често инженерите-бакалаври идват след 2-3 години работа, за да продължат образованието си в магистърска степен. Това е осъзнатата ценност от повече научни знания. Те са най-ценните. Понякога наши студенти с добро кариерно развитие ни предлагат заедно да участваме в разработката на фирмени проекти. При изграждането на болница в Пловдив инвеститорът беше наел наша студентка да проектира комуникационната мрежа. Тя пък се обърна към нас да разработим заедно проекта, който наистина е голям за силите на един инженер. Студенти, които започнаха работа в чужбина, се обръщат към нас за консултации“, обясни доц. Николай Каканаков – ръководител на катедрата

Всяка година Посолството на Кралство Швеция и шведският посланик дават мини-Нобелови награди в няколко области на точните науки на изявени български студенти. През 2008-а Велислава Спасова, и следващата година Тодор Спасов – и двама студенти студенти от специалност „Компютърни системи и технологии“, станаха мини-Нобелови лауреати. Велислава вече работи в Google като мениджър на екип за изследване чрез невронни мрежи на входящите данни на потребителите. Тодор прави научна кариера в Англия.

„В последните години отново се връщаме към нуждите на бизнеса. С помощта на нашите партньори от фирмите ВиЕмУеър, Вистеон, ЕйнджълСофт, Сайбиз, ЕВН, Ейсик Депо, обзаведохме някои от лабораториите, за да учат студентите ни при най-добри условия“, поясни още доц. Николай Каканаков.