Бакалаври и магистри по кетъринг и туризъм от УХТ представят изобретени от тях здравословни храни

sok2

Как се приготвя зравословен чипс от тиква, морков, червено цвекло и тиквичка ще демонстрират утре студенти от Университета по хранителни технологии. Бакалаври и магистри от специалности „Туризъм” и „Кетъринг” ще направят показно в рамките на университетски проект „Да направим достъпна науката и да я популяризираме”. Те ще презентират изобретени от тях нови храни.

Гостите на събитието ще могат да опитат също смути с водорасли, краставица, копър, мента и чия. Напитката е с високо съдържание на витамини и е изключително полезна в сезона на вирусите. Сладководните водораслите са с висока стойност на хранителни протеини, не съдържат мазнини и притежават макро и микроелементи, полезни за организма,  обясни ръководителят на катедра „Хранене и туризъм” и зам.-ректор проф. Йорданка Алексиева.

Каква е хранителната стойност и биологично активните вещества на сладководните водорасли и как те се изменят в процеса на кулинарна обработка проучва докторантът от Университета по хранителни технологии Ивайло Минчев. Младият инженер се е заел да изучава как се съхраняват свойствата им и тяхното приложението в храненето. В момента  той изследва измененията на хранителната добавка в процеса на кулинарна обработка с цел най-пълно съхраняване на свойствата й.

Екип млади учени от университета са фокусирали вниманието си пък върху екстракти от билки – самардала, левурда, тученица. Гл. ас. д-р Мария Димова изследва антиоксидантната активност на плодове и листа от черница. Очакванията са установените биологично активни компоненти да влияят благоприятно върху  cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, при възпaлитeлни процеси и в борбата срещу paĸа. Биологично активните компоненти на червената боровинка и горските плодове са обект на изследване на гл. ас. Драгомира Бухалова.

Студенти по кетъринг ще разясняват технологията на приготвяне на плодов и зеленчуков чипс. Продуктите трябва да са нарязани на тънко преди да бъдат сложени за печене в загрята на 60 градуса фурна и вентилатор. В случай, че са по-мокри, се поръсват с малко галета. Овкусяването по желание. Чипсът се консумирайте на момента или до седмица, препоръчват студентите.