Децата от 2 в клас на ОУ „Екзарх Антим I” показаха завидни знания за занаятите и експонатите в Етнографския музей пред двама зам.-министри – на образованието и на културата

Те вече безпогрешно се ориентират в музейната среда, знаят как да извличат информация за живота и труда на хората в миналото от експонати, картини, текстове и снимки. Могат да разпознават различни материали, използвани в занаятчийството, както и характерни за родния край облекла. Различават народните музикални инструменти и разказват за празници и обреди от фолклорния календар.

Завидни знания по време на изнесен урок в Етнографския музей показаха днес децата от 2 в клас на ОУ „Екзарх Антим I”, на който присъстваха зам.-министърът на образованието Таня Михайлова и зам.-министърът на културата Амелия Гешева. Повод за посещението на високите гости бе връчването на наградата за най-добър урок в музей, проведен през миналата учебна година , на победителя в националния конкурс на просветното министерство Нина Караиванова. Тя ръководи и днешния урок по „Околен свят”, в който бяха преплетени различни теми, които тя е реализирала като изнесени занимания с учениците си миналата година.

„Няма по-добър начин да дадем на децата друг поглед към знанието. Затварянето в класната стая не предизвиква тази тръпка от докосването до миналото, както музейната среда. Именно тук намерихме допирни точки с колегите от Министерството на културата и създадохме програма, която има за цел да поощри излизането от клас. Това е предизвикателство за учителите, защото не е лесно да подготвиш урок на нетрадиционно място”, каза зам.-министър Михайлова и официално връчи наградата „Константин Величков” на Нина Караиванова.

Тази година националната програма е разширена с допълнително споразумение, според което училищата могат да провеждат уроци и в галериите. А скоро и в библиотеките.

По данни на Регионалното управление на образованието тази година по програмата са кандидатствали 50 училища от областта, като одобрените са 47. Това е рекорд за Пловдивско при квота от 200 училища за цялата страна. За сравнение миналата година кандидатите са били 7.

Как се прави хляб с квас показа пред второкласниците ненадминатият майстор хлебар Георги Лефтеров. Демонстрацията се състоя на открито в двора, където имаше и малка подова пещ, каквато са използвали бабите в миналото.

Тъкането е един от най-старите занаяти, възникнал като усъвършенстване на плетенето, научиха още децата от майстор тъкачката Марияна Петрова. Те пробваха да тъкат на малки станчета, след което рисуваха върху грънци.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.