Връщат децата в класна стая от времето на Хр.Г. Данов

IMG_4479L_web

Как се пише върху пясък и с калем в класна стая от времето на големия книжовник и издател Христо Г. Данов. Това ще могат да научат децата в класна стая от времето на Възраждането в обновеното Даново училище, което ще отвори врати утре в Перущица.  Първото класно училище, където Данов прилага взаимоучителната метода, ще открива наново след реконструкция. Община Перущица спечели проект по Програмата за развитие на селските райони и обектът бе реставриран и консервиран.

Дановото училище е построено през 1950 година със собствени средства на родолюбиви перущенци. Първият учител в него е именно книжовникът Хр.Г. Данов, който открива неделно училище и ратува за образование на момичетата.

p29

„Искаме да възвърнем старата слава на училището като обучителен център, реконстуирано след много мъки и като музейна сграда. Възстановяваме класната стая от времето на Данов, където ще може да се пише и с перо и мастило, както и с тебешир на дъска със сметало. Една от стаите е превърната в музейна експозиция на образованието.  Перущенци са първите хора, които спомоществователстват издаването на учебници и книги. Всички революционери от Априлското въстание са ученици на Христо Данов, така че всичко започва от това училище”, обяснява директорът на Историческия музей в града Весела Илиева. Училището е част от музея и в него ще има също картинната галерия с непоказвани платна на знакови български художници като Енчо Пиронков, Ди Киро, Кольо Витковски.

Друга от стаите е определена за кръжоци и в нея децата ще рисуват и ще отпечатват литографии.