Ателие за малчугани и родители е сред акцентите на седмото издание на Психодрама фестивал, който ще се проведе в Пловдив от 8 до 11 февруари

Психодрамата като реалност, която развива емоционалната и социалната комепетентност. Това е една от темите, по които ще дебатират лектори и участници в седмото издание на Психодрама фестивал, който ще се проведе от 8 до 11 февруари в пловдивския хотел „Тримонциум”. Събитието е отворено за широката публика, и всеки участник има възможност да избере подходящи уъркшопи и презентации, в които да преживее нещо от личната си история, да се погледне от друга гледна точка, да се развълнува, да се посмее, казват организаторите.

В програмата са включени много безплатни събития,  културни форуми, театри, дискусии. Тази година има специализирана програма и за най-малките и техните родители. В първия фестивален ден фотографът Константин Бандеров ще проведе ателие за деца и родители. Темите на ателиетата в следващите дни са „Добре дошли, мамо и татко”, Да сътворим приказка”, „Моята среща с другите”.

Лекцията „Психодрамата и образованието” също е в първия ден на фестивала с начален час 19.30. На следващия ден от 20.15 часа е представянето на книгата „Аз-детето в психотерапевтичното пространство на музикалната психодрама” с водещ Детелина Стоименова-Петрова.

По време на фестивала своя опит и добри практики ще споделят професионалисти, които работят арт и музикотерапия, танц-терапия, драма и roleplay-терапия, плейбек театър, форми на групова и индивидуална терапия, социална и образователна работа, бизнес и мениджмънт.

Психодрамата е форма на работа с хора, в която през ролите и преживяванията могат да се изследват житейски ситуации, теми и въпроси. Могат да се свържат хора от различни социални и етнически групи, от различни възрасти, в различни състояния – стига да имат интерес да участват, дори и като публика.

Качеството на психодрамата да бъде свързващ език отваря простор за работа в различни пространства и условия. През нея често се работи в училища, социални институции; в бизнеса и управлението на хора; с деца и тийнейджъри; групи в риск; маргинализирани групи; дори на улицата. Психодрамата подкрепя човека да се свърже със себе си, да се „види” отвътре, да се разбере и да прояви толерантност – към себе си и света.