Ден без чинове, час в друга класна стая и НВО турнири провежда началният педагог от СУ „Черноризец Храбър“ Ели Иванова, за да направи ученето по-емоционално и лесно

Според изследване на американски учени мозъкът прави фини асоциации между това, което изучава, и фоновите усещания в момента. Осъществен от тях експеримент, чрез който се доказва, че промяната на средата забавя забравянето и дава възможност да се усвоява по-добре новият материал, става повод началният учител Ели Иванова да го пробва в училище.

„Използвах тези данни от изследване, направено преди десетилетия. Психолозите установяват, че студентите, които изучават 40 речникови думи в две различни стаи – едната без прозорци и разхвърляна, а другата – модерна и с изглед към двора, се справят по-добре на тест от тези, изучавали думите два пъти в една и съща стая. Така реализирах идеята си: Ден без чинове и Ден без часове в подкрепа на това изследване“, казва педагогът. Презентацията й на тема: „В търсене на безграничния потенциал на детето“ беше представена на Регионалната конференция на началните учители, организирана от РУО-Пловдив. Като резултат от експеримента тя посочва засилен интерес и мотивация на децата, по-лесно усвояване на учебното съдържание и повишаване на уменията за самостоятелно придобиване на знания.

Освен, че заменя чиновете със занимания на открито, Ели Иванова прави книга игра, за да подготви учениците си за национално външно оценяване. Целта била децата да се готвят за така важния изпит, докато играят, а не да се стресират излишно. Книжката е електронна, в нея се влиза с QR код и може да се адаптира към всеки учебен предмет. По български, например, от четвъртокласника се изисква да състави текст с 5 изтеглени ключови думи, да образува просто и сложно изречение, да поставят правилно запетаи, да състави нови думи с помощта на представка. За да успее детето да приключи играта, той трябва да отговори вярно да всички въпроси и да събере нужния код/шифър и петте символа. В навечерието на НВО организирала турнири, за да могат децата да сверят часовника си.

За да направи ученето по-емоционално и различно като изживяване, началният учител мотивира децата да напишат собствени текстове, които след това записали като аудиодиктовки. „Именно тях правим в клас, вместо стандартните. Всички са събрани в сайт „Читалнята“, където има също аудиоприказки, рисунки с думи и категория „Направи си сам“, пояснява Иванова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.