Шестокласници от ОУ ,,Христо Смирненски“ в село Строево се включиха в иноватвен открит урок за християнизацията на българската държава

Как приложението Snapchat прави часа по история интересен и атрактивен демонстрираха шестокласници от ОУ „Христо Смирненски“ в село Строево. Те се включиха в иновативен урок по история и цивилизации на тема ,,Християнизация на българската държава“.

В интегрирания урок младият преподавател Ивелина Гачева направи множество междупредметни връзки с математиката, английския език и информационните технологии. Учениците се пренесоха назад във времето на Първото българско царство. Въплътиха се в ролята на владетели и си сложиха корона с помощта на Snapchat, което дава възможност за добавяне на надпис или изображение. Приложението е много популярно сред тийнейджърите. Чрез него те комуникират активно помежду си и си правят любопитни снимки, което дава повод на Гачева да го използва за нуждите на образователния процес.

Тя провокирала учениците да се включат в сюжетно-ролевите игри по време на часа, пренасяйки се във времето на цар Борис I Михаил. В средновековна обстановка били показани символите на властта – корона, скиптър, червена мантия, украсена със златни нишки. Учениците влязоха в ролите на цар Борис I и неговата съпруга – царица Мария Българска, обличайки се в царски одежди, изработени ръчно от самата Гачева.

Малките историци разбрали причините за трудното решение, което взима мъдрият държавник, наложил християнската религия и успял да извоюва независимостта на българската църква.

Да напишат името си с глаголически символи се превърна във вълнуващо изживяване за учениците, съчетаващо култура, забава и познание.