Учениците от клуба по карвинг на Професионалната гимназия по хранене и туризъм за виртуози на флоралните мотиви от зеленчуци, измайсториха българка в сватбена носия от тиква, морков и цвекло

Галина Банкова (по средата) заедно със свои ученици – медалисти по карвинг.

„Започнахме с розички от ряпа и цвекло, а днес вече можем да се похвалим с кошници от диня и тиква”, казва преподавателят по технология на кулинарните изделия Галина Банкова, докато чака учениците си за поредното занимание в клуба по карвинг. 11-класници от Професионалната гимназия по хранене и туризъм с усет към изобразителното изкуство овладяват и тънкостите на гравирането на плодове и зеленчуци.

Всъщност, карвингът също е изкуство, родено в Тайланд преди повече от 600 години, когато се организирал Кралски фестивал на всяко последно за годината пълнолуние и на него имало обичай да се пускат фенери по реката, обяснява Банкова. Организаторката на фестивала използвала издълбани в различни форми плодове и зеленчуци, за да украси своя фенер, който приличал на огромна водна лилия с птици и други животни около нея. Впечатлен от изкуството й, кралят решил да го превърне в изкуство и всичко знатни дами в двореца започнали да го изучават.

Учениците на Банкова, която е възпитаник на гимназията и след дипломирането си се връща в нея като преподавател, са медалисти на престижни състезания по карвинг. Тъй като не фигурира в учебната програма по професионална подготовка, изкушените към този вид занимание гимназисти изучават детайлите извън часовете. В кулинарните академии по света карвингът присъствал като дисциплина.

Ученците от клуба използват характерните за сезона плодове и зеленчуци, за да развихрят въображението и да майсторят неповторими декорации за аранжиране на маси, коктейли, фирмени партита или празнични събития. Само преди седмица техните изделия събраха погледите на посетителите по повод годишнина на известен хипермаркет. Особено впечатляваща бе българката в сватбена носия от тиква.

„Най-трудно се прави лице, това е все едно да изваяш скулптура. Отне ни два дни. Аксесоарите на главата изработихме от морков и ряпа, а за плитки нанизахме и червено цвекло. Нужни са невероятна фантазия и усет, за да знаеш от кой продукт какво можеш да получиш”, обясни Галина Банкова.

Някои от изделията изисквали предварително да се правят контури с молив, а след това да се дълбае. Учениците се справят с лекота с различните видове птици и животни. Така патладжанът става пингвин, ряпата дайкон – папагал, а краставицата се превръща в крокодил. Сега е сезонът на китайското зеле, което позволява да се майсторят хризантеми, а главата на дивия копър може да добие форма на кала. Когато им поръчат икебана, учениците обикновено избират за основа тиква, която издълбават и декорират с цветя от репички, червена и зелена чушка, или пък диня.

12-класничката Теодора Янева е ненадмината на чесъна. Зрелостничката имала такъв невероятен усет към детайла, че с фин скалпел оформяла листенца, розички и всякакви орнаменти от скилидките. Които след това нанизвала, за да получи оръглица.

За коледния пазар на гимназията на 13 декември карвинг майсторите ще се представят със свещници от тиква. Най-новата мода е карвингът на сапуни, която запалените по гравирането също са амбицирани да овладеят.