УХТ e съорганизатор на научно-приложна конференция за анализ на натурални продукти и оползотворяването на отпадъците

„Медицински, ароматни и ядливи растения и странични продукти при тяхната преработка: Използване и оползотворяване за устойчива и кръгова икономика“. Това е темата на научно-приложна конференция с международно участие, организирана съвместно от Университета по хранителни технологии и Националната асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика.

Акцентите в представянията на участниците ще бъдат в областта на анализите на натурални продукти – етерични масла, вина, водорасли, оползотворяването на отпадъци от индустриалното получаване на сокове, вино, ядливи масла и др.

Целта на конференцията е учени и производители да обменят опит и знание и да бъдат представени последните новости в областта на медицинските, ароматичните и ядливите растения и отпадъците, генерирани при тяхната преработка.

Специално внимание е отделено на използването на отпадъчни суровини от етерично-маслената индустрия и на емблематичната за България розово-маслена индустрия. Ще бъдат представени доклади за влиянието на полифенолни екстракти от отпадъчни материали върху растежа на пробиотични бактерии в киселите млека, антимикробна активност върху различните патогенни микроорганизми и наночастици, получени с помощта на екстрактите. Фокусът на учените пада и върху приложението на отпадъчните суровини от розово-маслената индустрия като добавки за храна на домашни животни (бройлери, прасета и др.), както и за получаване на тестени хранителни продукти чрез замяна на част от бялото брашно с розови пресовки.

Застъпен е и проблемът с екстракция на биологично-активни вещества от растителни суровини чрез използване на иновативни зелени методи, прилагащи екстракция с втечнени газове или прегрята вода.

За конференцията са заявили участие 64 учени от България, Северен Кипър, САЩ, Австралия, Италия, Германия, Австрия, Гърция и Турция.