25-годишната отличничка на Педагогическия факултет на ПУ прави първи крачки като начален учител в училище със сто процента деца от малцинствата. Докторската й дисертация сравнява гръцката и българската образователна система

Обръщат се към нея  с „госпожа Дина”, тъй като за първокласници е, меко казано, трудно да произнесат Константина Константиниду. Става дума за класната им, с която са по 6 часа на ден от септември насам. Обожават я не само защото е на 25 и има чаровна усмивка, а понеже обича всеки един от тях еднакво, макар че не допуска ненаписани домашни. Гъркинята е най-новото попълнение в екипа на пловдивското ОбУ „Йордан Йовков”. От тази есен тя поела клас първолаци.

Каква е историята на родената в Солун Константина. След като завършила лицей, решила да продължи семейната традиция и да се отдаде на учителската професия. Но не в Гърция, а в съседна България.

„От дете знам, че искам да бъда учител, така че изобщо не съм се колебала по кой път да поема. Исках да съм близо до семейството си, но все пак си поставих предизвикателството да науча още един език и избрах България. Дойдох тук без да знам нито дума български”, разказва Константина. Кара подготвителна езикова година в Благоевград, но се оказва, че в Пловдив са избрали да бъдат студенти доста нейни приятелки, затова тя се прехвърлила в града под тепетата. Кандидатствала в Пловдивския университет и я приели „Начална училищна педагогика с английски”. Завършва с отличен успех – 5.75, затова на дипломирането на нея се пада отговорността да прочете обръщение от името на чуждестранните студенти. Прави го на български и на гръцки, тъй като цялото й семейство пристигнало, за да я аплодира на церемонията. Еуфорията наподобявала „Моята голяма гръцка сватба”, но във вариант „Моето голямо българско дипломиране” със солидно участие от Солун. Амбицирана от високия си успех, Константина решава да запише и магистратура, така че вече може да работи и като логопед.

По време на задължителната студентска практика се озовава в ОУ „Гео Милев”, където учениците са сто процента от малцинствата, след което остава за няколко месеца по заместване.

Миналото лято решава да си потърси постоянна работа и подава документи в 15 училища, но се сблъсква с резонния въпрос: „Вие сте гъркиня, ще се справите ли?”  Благодари за доверието на директора на ОбУ „Йордан Йовков” Таня Николова, която й дала шанса да направи първи стъпки в професията.

„Екипът ме прие невероятно добре и опасенията ми, че ще се чувствам пренебрегната, се оказаха неоснователни. Страшно много ми помагат, особено с документацията, в която няма как да не се объркаш. Шокирана съм от справките и протоколите. В Гърция такава бумащина няма. При нас се пише едно отсъствие за деня, а не като тук – 6 за шестте часа, в които ученикът  не е присъствал”, обяснява Константина. Началното образование в южната ни съседка било до 6 клас, следвали три години в гимназиална степен и още толкова в лицей.

Константина не крие, че в началото било страшно трудно да се сработи с децата, особено с тези, които не били мотивирани от семействата си да учат. Ходила е и в съседната на училището Арман махала, за да се среща с родителите и всички дали обещание да ги пращат редовно. Някои от децата трудно говорели български, но сега отличниците вече пишат и четат, дори я питат за думи на гръцки. За да облекчи работата си, 25-годишната начална педагожка въвела правила на класа, които измислила заедно с децата. „Казваме истината”, „Помагаме си”, „Правим добро”, „Пазим тишина” са изписани върху очертани на хартия длани на първолаците.

Паралелно с работата си като начален учител, Константина готви и докторска дисертация. По препоръка на научния си ръководител проф. Галин Цоков, ще прави сравнение между гръцката и българската образователна система.

Другата й страст, освен езиците, е балетът. Когато не е в училище или не работи върху докторантурата, танцува в балетно студио „Буратино”. Там поддържа форма, тъй като има амбицията да завърши и „Балетна педагогика” в АМТИИ.

„Не кроя големи планове за бъдещето. Важното е, че се чувствам щастлива с това, което правя в момента. Освен това имам подкрепата на моя приятел, който учи медицина тук”, признава амбициозната млада дама. Използва контактите си обаче в медицинските среди, за да уреди безплатен стоматологичен за своите ученици, които лично тя води на преглед.

 

Балетът е другата страст на Константина.