Преподавателят от ОбУ „Пенчо Славейков“ Ралица Колева провокира четвъртокласници да съставят комикси по известни приказки

Нетрадиционен начин за повишаване на интереса към часовете по български език и на успеваемостта при ученици билингви – чрез комикси, пробва преподавателят от ОбУ „Пенчо Славейков“ Ралица Колева. Децата, за които българският не е майчин, изпитват сериозни трудности при изпълнение на учебните задания, показват ниски резултати и отпадат от системата, и в повечето случаи не разбират смисъла на прочетеното. Именно това кара Колева да прибегне към комикса, за да достигне по-високо равнище на разбиране при четене и развитие на българската реч. Новаторският подход бе представен на Регионалната конференция на началните учители, организирана от РУО – Пловдив. Презентациите на участниците са събрани в електронен сборник.

Примерните задачи, които четвъртокласниците получавали на работните листове, били свързани с произведения от читанката или с известни приказки. От тях се изисквало да посочат героите, да ги опишат и да измислят реплики, за да развият речта си, а накрая да оцветят положителните персонажи в светли тонове, отрицателните – в тъмни. Когато изучавали „Снежанка и седемте джуджета“ те трябвало да определят кои от нарисуваните герои не са от приказката и да отговорят на въпроса какво злата кралица попитала огледалцето.

В момента учители и ученици работят върху сценарий под формата на комикси и драматизации на приказки, които ще бъдат представени по повод 27 март – международния ден на театъра. Предстои и комикс състезание в платформата „Kahoot“.

За да имат обратна връзка, Колева и колегите й направили анкета с децата. Повече от половината отговорили, че им харесва да учат с комикси, обичат да рисуват и оцветяват, но се затрудняват да съчиняват диалози.

Ралица Колева е начален учител и психолог, заедно с това е зам.-директор по учебната дейност. Предстои й защита на докторат, базиран на комиксите при обучението на билингви.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.