Учители от ДГ „Буратино“ обменят опит и добри практики с италианските си колеги по проект „Бъдещи умения и компетенции за деца“, финансиран по програма „Еразъм+“

Как се осъществява мултикултурно обучение чрез прилагане на изкуства и фолклор, какви са най-удачните подходи при развитието на ключови дигитални умения и компетенции на деца в предучилищна възраст и прилагането на интерактивни методи в педагогическите ситуации. По тези теми работиха два екипа от учители от предучилищни заведения в Пловдив и Джела, Сицилия.  ДГ „Буратино“ бе домакин на колегите си от Италия, след което нашите преподаватели гостуваха в Сицилия за обмяна на добри практики. Мобилността се осъществява по проект „Бъдещи умения и компетенции за деца“ (Договор № 2020-1-BG01-КА229-079245_1), финансиран по програма „Еразъм+“, сектор „Училищно образование“(КА229). Пловдивската детска градина сподели опит с италианското Обединено училищно заведение „Don Lorenzo Milani“ за въвеждане на ИКТ платформи за обучение по всички образователни направления – роден език, математика, музика, изобразително изкуство, околен свят, физическо, конструкции и технологии. Двата екипа обсъждаха как симулациите и 3D визуализациите могат да направят обучението по-атрактивно за съвременните деца.

„За да отговорим на промените в глобализиращия се свят, в който сме изправени пред заплахата от природни бедствия и пандемия от вируси, образователните институции също трябва своевременно да се променим, за да осигурим адекватна подготовка на децата“, казва директорът на ДГ „Буратино“ Кристина Йончева.

Основната цел на проекта е да повиши качеството на предлаганото обучение от двете предучилищни заведения, въвеждайки най-новите ИКТ инструменти и приложения в ежедневния процес на обучение, да подобри цифровите компетентности на учители и децата и да насърчи европейското сътрудничество.

В реализираните две събития се включват по 9 учители с опит и доказана експертиза от двете страни. Обученията се провеждат като обмен на ротационен принцип в Италия и България, като под формата на презентации, семинари, групови дискусии, симулации, казуси и др. педагозите споделят опит. А на финала получават сертификат за мобилност  Europass, удостоверяващ знанията, компетенциите и придобития опит.

В продължение на седмица екипът  на ДГ “Буратино“ обменял опит с колегите от Обединено училище „Don Lorenzo Milani“ за нови методи на преподаване чрез изкуство. Гостите от Сицилия имали възможност да видят на практика как пловдивските педагози съчетават иновациите с класическите основи на Монтесори.

„Италианските колеги бяха впечатлени от факта, че Пловдив е единственият град в България, в който Монтесори методиката е приложена успешно в общински детски заведения и е осигурена приемственост между различните възпитателно-образователни етапи – ясли, детски градини и начални класове. Колегите оцениха високо богатата материална база и атмосферата в детските групи на ДГ“Буратино“, където на децата се дава свобода на избор и се прилага индивидуален подход на обучение и възпитание“, разказва Йончева.

Партньорите в проекта заедно отбелязали Деня на Европа в града под тепетата, взели участие в арт работилници за плъсти, глина, рисуване върху камък, в уъркшоп за разучаване на  български народни танци. Посетили Старинен Пловдив и възрожденския град Копривщица, оказали се зрители и на концерт на ансамбъл „Тракия“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.