Най-малките възпитаници на консерваторията към Тракийския университет правят образователни концерти в масовите училища, изявите на симфоничния оркестър към вуза са безплатни

UMT_4130

И при нас има отлив към класическата музика. Не е лесно да се привлече вниманието на младите хора при „конкуренцията” на социалните мрежи, защото страшно бързо се отегчават от каквото и да било. Затова решихме, че най-успешният подход е деца да впечатляват деца. Това сподели доц. Ахмет Зафер от Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин, който е в Пловдив за участие в 52-то издание на Международния камерен фестивал. Утре вечер цигуларят и колегите му Шюкрю Динч – виола, и Муса Ишкодралъ – виолончело, ще имат концерт в Етнографския музей, където ще свирят Бетовен, Макс Регер и Якуп Къврак.

След промяна в турската образователна система, децата постъпвали в консерваторията на 11 години, което довело до отлив. За да привлекат интереса на учениците и да възпитат публика, от консерваторията решили да стартират образователни концерти. Те обаче не били възложени само на мастити преподаватели, а и на най-малките ученици. Които влизали в масовите училища, за да запознаят децата с основните инструменти в оркестъра по възможно най-забавния начин и да им посвирят. Концертите на Балканския симфоничен оркестър пък редовно се качвали в You Yube, за да популяризират програмата. Изявите на оркестъра са абсолютно безплатни, въпреки че музикантите в него са на световно ниво. За сравнение билет за концерт с участието на известен солист в Турция стига цена 170-200 лева.

„Класическата музика не бива да се възприема като елитарно изкуство за отбрани, а за масовия зрител. Иначе нашата професия губи смисъл. Винаги в програмите ни включваме популярни изпълнения, за да привлечем публиката, която обича да чуе позната мелодия или мотиви от популярна песен”, казва доц. Зафер.

IMG_6016