На конкурса

Деница Шаркова от Математическия факултет е разработила курс за преподаване на писмени умения и т-тестове за проверка на знанията

На конкурса “Моята теза в 180 секунди” Деница Шаркова спечели наградата на публиката. 

Как облачните технологии могат да улеснят обучението по английски език. Отговор на актуалния въпрос дава с дисертационния си труд  преподавателят от Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет Деница Шаркова. Тя е разработила курс за преподаване на писмени умения на английски език в облака. Ефективността на обучението пък се измерва с приложението на подходящи статистически тестове, наречени т-тестове.

„Огромното развитие на технологиите днес предоставя многобройни възможности пред съвременното образование, които са основен инструмент в начина, по който преподаваме и общуваме. Разнообразието на облачно базирани ресурси е предизвикателство пред днешните преподаватели как да ги използват успешно в практиката. Основният принос на моята дисертация е, че е разработен образователен модел в облака, който интегрира напреднали  технологии, педагогическа практика и емпирична наука”, обяснява Деница.

 

Какво е предимството на разработката тя успя да разкаже само за 180 секунди, и то на френски, на националните финали на конкурса, организиран от Университетската агенция на франкофонията и Френския институт в България. Идеята за представяне на дисертационен труд в рамките на 3-минутна презентация възниква през 2009 година в Университета в Куинсланд, Австралия, но бързо набира популярност и се превръща в интернационално академично събитие. Тази година за първи път и България проведе своя национална селекция. Наградата на публиката спечели по категоричен начин именно Деница.

„За конкурса разбрах случайно от моя приятелка и реших да се пробвам. Съставих текста, записах се с диктофон, за да чуя гласа си и да поправям неточности. Три дни преди събитието започнах да наизустявам текста, после тренирах за време, а ден преди конкурса работих върху артистичност и сценично присъствие”, разкрива формулата на успеха си преподавателят от катедрата по математика, информатика и информационни технологии.

Професионалните й интереси са в областта на технологично базираното обучение. Деница получава бакалавърска степен от Американския университет в България със специалности „Журналистика и масова комуникация” и „Европейски науки”. Има магистърска степен по приложна лингвистика и е съавтор на два учебника за технологично базирано обучение по английски език.

Стреми се да вдъхновява своите студенти, като създава автентични ситуации за придобиване на практически знания и умения. Тя вярва, че образованието трябва да мотивира хората и да им помогне да намерят истинските си призвания. Творческите проекти и работата в екип са основните елементи в нейния стил на преподаване.

„В момента наблягам на преподаването и ангажирането на моите студенти в публикуването на авторски видеа в мрежта на YouTube. Основната ми цел като преподавател е да ги мотивирам всеки ден да постигат повече”, казва Деница.

Освен че говори български и английски, тя изучава френски, персийски и португалски език. Вярва, че различията, а не хомогенността, правят света по-богат и по-хуманен.