Организирайте бал, направете видеоклип и вестник, посъветва учениците от СОУ „Ч. Храбър” Валентина Стоева – инициатор на националната награда за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно”

DSC00002

Напътствия как да направят четенето вълнуващо и интересно получиха на нетрадиционна среща днес учениците от IV и V клас на СОУ „Черноризец Храбър”. Организирайте бал с приказни герои, като сами си измислите сюжета и си изберете костюмите. Направете видеоклип по изготвен от вас сценарий по книга или създайте училищен вестник с любопитни за вас заглавия. Това бях част от предложенията, които даде председателят на фондация „Детска книга” Валентина Стоева. Тя има зад гърба си четири успешни издания на кампанията „Читателска щафета” с над 2500 участници и 10 000 прочетени книги. Целта на срещата й с пловдивските деца бе насърчаване мотивацията за четене.

Вал Стоева разказа подробно и за националната награда за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно” и мотивира учениците да се включат с предложения за тазгодишното издание. Те, от своя страна, дадоха дума да участват и да разкажат правилата на приятелите си. Стоева, която е носител на званието „Рицар на книгата” представи презентацията „Активните бисерчета“, с която припомни на учениците за кампанията за 10-те най-четени книги от учениците в Пловдив.
DSC00019 (1)