Пловдивският филиал гради Център за компетентност „Мехатроника и чисти технологии“, оборудват 14 лаборатории за умни роботи

Създаването му й отнело близо година работа. Но пък днес вече може да се похвали, че е създала робот, който може да следва неотлъчно хора и дори други роботи. Божидара Неделчева е четвъртокурсник в специалност „Автоматика и информационна управляваща техника“ в пловдивския филиал на Техническия университет и днес защитава дипломната си работа с робот, който може да намери приложение, например, в автономните или т.нар. безпилотни автомобили. Върху движещата се машина с автоматично управление са интегрирани допълнителни сензори, за да може да се избягват препятствия, които не попадат в обсега на лазерния далекомер. Прикрепила е и още 3 сензора, с което се подобрява автономното поведение на робота.

Според научния ръководител на Божидара – гл.ас. Севил Ахмед, дипломната й работа е много перспективна. Тя е свързана с мобилна роботизирана платформа, която разпознава и избягва препятствия в затворена среда. Най-вероятното приложение е в споделена работна среда човек-робот или робот-робот.

Бъдещият инженер Неделчева казва, че оценява и рисковете от взаимодействието между двата робота. „Те са свързани с правилното предаване, приемане, четене и анализ на информацията от сензорите. Тази информация от моя робот се предава в сървъра на Техническия университет, там се обработва и в реално време се задават команди към следящия робот. Ако по някаква причина обратната информация „пропадне“, резултатът най-често е един буйстващ робот, който се блъска във всичко заобикалящо“, коментира Божидара.

Темите по роботика са едни от най-харесваните за дипломни работи в университета, който има действащ център по роботика и автоматика.

 „Елементите за създаването на роботи на дипломантите се финансират от изследователски проекти на нашия филиал, от бюджета на клуба по роботика към университета, от спонсори и понякога със собствени средства“, каза доц. Никола Шакев – заместник директор на вуза. Той е и ръководител на клуба по роботика, в който членуват общо 20 студенти от различни курсове.

Пловдивският филиал е партньор на Технически университет-Габрово за изграждане на Център за компетентност „Мехатроника и чисти технологии“ на стойност 23 млн. лева. 12 милиона от тях ще дойдат в Пловдив за създаване на лаборатории за умни роботи и за закупуване на техника за автоматизация на производството. За целта през есента се предвижда ревониране на III корпус на университета, където ще бъдат базирани лабораториите, а през пролеттта догодина започва оборудването им.

„Осезаемото присъствие на роботи във фирмите повишава интереса на младите хора. Цената им падна до 30 000 евро и много компании пресмятат, че инвестицията си струва“, сочат наблюденията на проф. Андон Топалов от катедра „Системи за управление“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.