Пловдивският филиал гради Център за компетентност „Мехатроника и чисти технологии“, оборудват 14 лаборатории за умни роботи

Създаването му й отнело близо година работа. Но пък днес вече може да се похвали, че е създала робот, който може да следва неотлъчно хора и дори други роботи. Божидара Неделчева е четвъртокурсник в специалност „Автоматика и информационна управляваща техника“ в пловдивския филиал на Техническия университет и днес защитава дипломната си работа с робот, който може да намери приложение, например, в автономните или т.нар. безпилотни автомобили. Върху движещата се машина с автоматично управление са интегрирани допълнителни сензори, за да може да се избягват препятствия, които не попадат в обсега на лазерния далекомер. Прикрепила е и още 3 сензора, с което се подобрява автономното поведение на робота.

Според научния ръководител на Божидара – гл.ас. Севил Ахмед, дипломната й работа е много перспективна. Тя е свързана с мобилна роботизирана платформа, която разпознава и избягва препятствия в затворена среда. Най-вероятното приложение е в споделена работна среда човек-робот или робот-робот.

Бъдещият инженер Неделчева казва, че оценява и рисковете от взаимодействието между двата робота. „Те са свързани с правилното предаване, приемане, четене и анализ на информацията от сензорите. Тази информация от моя робот се предава в сървъра на Техническия университет, там се обработва и в реално време се задават команди към следящия робот. Ако по някаква причина обратната информация „пропадне“, резултатът най-често е един буйстващ робот, който се блъска във всичко заобикалящо“, коментира Божидара.

Темите по роботика са едни от най-харесваните за дипломни работи в университета, който има действащ център по роботика и автоматика.

 „Елементите за създаването на роботи на дипломантите се финансират от изследователски проекти на нашия филиал, от бюджета на клуба по роботика към университета, от спонсори и понякога със собствени средства“, каза доц. Никола Шакев – заместник директор на вуза. Той е и ръководител на клуба по роботика, в който членуват общо 20 студенти от различни курсове.

Пловдивският филиал е партньор на Технически университет-Габрово за изграждане на Център за компетентност „Мехатроника и чисти технологии“ на стойност 23 млн. лева. 12 милиона от тях ще дойдат в Пловдив за създаване на лаборатории за умни роботи и за закупуване на техника за автоматизация на производството. За целта през есента се предвижда ревониране на III корпус на университета, където ще бъдат базирани лабораториите, а през пролеттта догодина започва оборудването им.

„Осезаемото присъствие на роботи във фирмите повишава интереса на младите хора. Цената им падна до 30 000 евро и много компании пресмятат, че инвестицията си струва“, сочат наблюденията на проф. Андон Топалов от катедра „Системи за управление“.