Децата от „П.Р. Славейков” говорят за интересна случка или събитие на „Сутрешна среща”. Библиотека за любими книги във всяка класна стая

деца

Какво ме впечатли вчера или предходната седмица. С любопитните истории на децата започва първият час в НУ „П. Р. Славейков”. Инициативата „Сутрешна среща” разнообразила традиционното началото на учебните часове, а от друга страна стимулирала учениците да разказват за събития и да носят снимки от актуални свои преживявания, които са ги впечатлили. Така не само развивали умения да се изразяват, но и съучениците им слушали с интерес за случилото се.

В момента школото работи по два проекта – „Иновативни училища“ и „Да се храним разумно”, при които се използват нестандартни методи и подходи.  Целта е да се преодолее пасивността на учениците и родителите, а децата да усвояват и разширяват своите знания, забавлявайки се и работейки успешно в екип.

Чрез мозъчна атака учителите стимулирали творческата активност. Въвеждането на метода започнал още от първи клас в часовете по Роден край, Български език и  Домашен бит и техника. Учениците задавали въпроси, споделяли свои наблюдения, анализирали ситуации, които им помагат да решат определен проблем. Как да обезопасим пешеходците от падащите ледени висулки, как да защитим язовира, от който градът ни черпи питейна вода, как да постъпваме, за да не се караме с приятели и съученици, опишете дома на бъдещето, как до определим колко е часът, ако нямаме часовник са част от въпросите, на които децата трябвало да предлагат отговори в рамките на минута-две.

Друг използван от нас метод е резилианс или способност да посрещнеш ударите на живота и не просто да оцеляваш, а да се развиваш и да вървиш напред. Задача на учителя е да насърчава децата да са по независими, отговорни, да общуват с другите, да разрешават проблеми, да се справят успешно с негативни чувства и поведения. Тогава и самите деца стават по активни и устойчиви. Верният подход към всяко дете е то да е в центъра и около него да се изгради мрежа за подкрепа – учители, родители, приятели”, обяснява директорът Димка Врачева.

Педагозите прилагат също метода лавина, при който на дъската се написва определен проблем, учителят пуска лист сред учениците и всеки трябва да напише мнението си, като сгъва листа така, че следващият да не може да прочете какво е написано.

Учениците от всички паралелки обособили в класните стаи и занимални свои библиотеки. Така всеки можел да представи новата прочетена книга на другарчето си. После се обединили по групи, които са прочели една и съща книга и дискутирали поведението на героите. Отделеното време в часовете по български език и литература за тази инициатива помогнало  за повишаване интереса към четенето.

2

По проекта „Да се храним разумно” в школото вече има „Кулинарно училище“. Преподаватели, ученици и  родители организират представяне на различни ястия, свързани със здравословното хранене. Учениците сами издирват рецепти от своите баби, майки, редактирали ги и ги подредили в свои рецептурни книжки.

„ За малкото време, в което работим по проекта „Иновативни училища“, учениците се научиха да си сътрудничат и разбират, че заедно постигат по-добри резултати. В началото бяха шумни и невъздържани, не обръщаха достатъчно внимание на съучениците си, работеха бързо и повърхностно.  С течение на времето станаха по-сигурни в себе си и по-малко се притесняват да изразяват своето мнение. По-съсредоточено и търпеливо изслушват съучениците си, проявяват разбиране и зачитат чуждото мнение”, споделя още директорът Димка Врачева.