Шестокласници от 8 училища премериха знания на финала на полицейската учебна година

DSCF1028

Какво значи МВР, кои животни се използват в полицията, какъв е цветът на полицейската униформа и откъде идва думата „полиция”. На изпитанието да улучат верните отговори бяха подложени 6-класници от осем пловдивски училища, които се включиха във финалното събитие на полицейската учебна година в Дома на културата. Националната програма „Работата на полицията в училище” се реализира вече 16 години като превенция на престъпленията, произшествията и опазване живота и здравето на децата.

Преди да отговарят на въпросите, децата дадоха в един глас обещание, че през предстоящата ваканция „ще се грижат за своята безопасност, ще бъдат отговорни за действията си, ще спазват закона и ще бъдат толерантни”.

Участие в забавната викторина взеха ученици ОУ „Васил Петлешков“, ОУ „Антим І“, ОУ „Княз Александър І“, ОУ „Димитър Талев“, ОУ „Райна Княгиня“, СУ „Христо Г. Данов“, СУ „Софроний Врачански“ и СУ „Пейо Яворов“ и от ОУ „Климент Охридски“ в Хисаря. Те трябваше да покажат познанията по теми, свързани с полицейската професия, реакция в опасна ситуация, начините за предпазване от престъпления, безопасността в интернет, история на България и дори правопис.

„Как е правилно да се изпише – имигрант или емигрант”, бе въпросът уловка, който хвърли в недоумение първите 14 деца, избрани на случаен принцип на сцената. Жокерът от публиката  – преподавателят от ОУ „Княз Александър I” Стратия Тодоров, обясни, че това са различни думи. Емигрант означава човек, изселил се в чужда държава, а имигрант – заселник.

Момиче от Хисар помогна на състезател за произхода на думата „полиция” и обясни, че названието идва от древногръцката полис.

Шестокласниците бяха доста по-находчиви при въпросите, свързани с безопасността в мрежата. Те обясниха, ме когато получат имейл от непознат, не бива да го отварят, тъй като може да съдържа вирус.

Топки за волейбол и баскетбол и комплекти за федербал бяха осигурени на състезателите от Главна дирекция „Национална полиция” и комисията за борба с противообществените прояви.

„Програмата е особено успешна при по-малките ученици от 4. И 5. Клас. Инспекторите влизат в часа на класа и разговарят с децата за пътната безопасност, за клопките в интернет, за това какви са техните права и задължения, какви отговорности носят, ако извършат престъпление”, обясни началник- отдел „Детска педагогическа стая” за България Красимира Чобанова. Гости на събитието бяха шефът на Криминална полиция в Пловдив Зарко Стоянов и началникът на РУО Иванка Киркова.

1 КОМЕНТАР

  1. Не знаят ли – МВР значи мръсна комунистическа БГ кочина от дебилни шапкари, доносници и хора с IQ под 75, правена и все още функционираща по сталински модел. Друго неясно има ли ?

Коментарите са затворени.