Росен Андрей Охеда говори свободно пет езика, увериха се ученици от ОУ „Яне Сандански” и СУ „Константин-Кирил Философ”

Какво е да посетиш 152 държави от общо 196, признати от ООН, но не като турист, а само с една раница на гърба. Да се запознаеш отблизо с толкова различни култури, народи и племена, някои от които недружелюбни и дори враждебно настроени. Да преминаваш през неземно красиви плажове и да оцеляваш на опасни места в джунглата, срещайки различни животни.

За това разказа най-известният пътешественик Росен Андрей  Охеда. В два поредни дни той гостува на учениците от СУ „Константин Кирил Философ“ и ОУ „Яне Сандански“ по покана на кмета на район „Южен“ – Борислав Инчев.

Росен Андрей е роден в Хавана. Баща му е кубинец, а майка му е от Хасково. До 15-ата си година живее и в България, и в Куба, а после заминава със семейството си за Русия. Учи астрономия в Москва, но завършва туризъм в Канада. От повече от 10 години живее в северноамериканската страна, но признава, че предпочита спокойствието и красотата на България. Говори свободно пет езика – български, английски, руски, португалски и испански.

“На практика съм пътешественик още от бебе, защото с родителите ми постоянно пътувахме между Куба и България. Спомням си, че бях 7-годишен, когато начертах първата карта на България. Учителката ме похвали, като каза, че съм направил най-хубавата карта от целия клас. И така се започна с моите пътувания – в началото бяха само мечти, но после станаха реалност”, усмихва се Росен Андрей. Кого е на 27 осъществява първата – да види Хаваите.

Минавал е пътя на смъртта в Боливия, плувал е с акули в океана, „здрависвал се е” с тюлени, косатки и делфини, попадал е в разбойнически квартали, научиха децата. Повечето му истории звучат като легенди, но са по действителни случаи, а той е главният герой в тях.

„90 на сто от хората на планетата живеят бедно, но точни при най-бедните съм намирал най-сърдечните приятели. Защото те няма какво да губят”, признава пътешественикът и уточнява, че в Етиопия жената живее до 50 години, а мъжът средно до 48.

Казва, че е възможно да обиколиш планетата, но на бегом. Ако искаш да видиш всяко кътче, да усетиш духа на страната и хората, ти трябват 300 земни години живот. Страната, в която иска да живее на старини, е Нова Зеландия.

Пътешественикът обеща да гостува отново в Пловдив догодина по повод Деня на Земята. А сега се стяга за поредното приключение, което ще продължи шест месеца. То ще започне в началото на декември от Панама. Следват Коста Рика, Никарагуа, Хондурас, Гватемала и Карибският регион.