Още една ученичка от Английската – Александра Караджова, сред най-добрите млади фотографи в националния конкурс, чиито снимки ще бъдат показани в НС и Европарламента

22

Кадър от Мусала в нощта на Персеидите класира Александра Караджова от Английската гимназия в топ 30 на най-добрите фотографии от националния ученически конкурс „Аз снимам моята България”. 17-годишното момиче е второто дарование от пловдивската гимназия, чиято снимка е класирана сред най-добрите. 9-класничката Дана Цветкова се класира със снимка на ритуала Муфканица, който традиционно се организира в село Царимир, известен още като ден на волското здраве.

Над 1700 фотографии от всички краища на страната, както и от българските училища в чужбина са били изпратени в двете възрастови групи – от 5 до 8 клас и от 9 до 12 клас.

Александра се занимава с фотография от 3 години. Първоначално като хоби, но постепенно се запалва толкова силно, че фотографията се превръща в любимо занимание, което успява да я откъсне за малко от рутинните занимания през деня и да я потопи в друг свят. Паралелно с това Алекс тренира фехтовка вече 10 години, а до миналата дори била в националния отбор.

Конкурсната снимка направила през миналото лято.

„Беше през нощта на Мусала и на преден план се вижда метеостанцията на върха. Ефектът с въртенето на звездите е постигнат, тъй като по средата е полярната звезда и другите всъщност обикалят около нея. Това беше нощта на Персеидите и се виждат няколко падащи звезди”, разказва момичето, за което не е проблем да съчетава в себе си спортен и арт талант, а паралелно с това да поддържа успех 6.00.
Всичките 30 снимки ще бъдат подредени в изложба в Народното събрание, която ще бъде открита от министъра на образованието и науката Меглена Кунева на 12 май. Същата изложба ще замине за Брюксел, където на 23 май  ще бъде подредена в една от залите на Европейския парламент. Това ще се случи под патронажа на най-младия български евродепутат Момчил Неков. За столицата на Обединена Европа ще заминат шестимата победители от двете групи – по един във всяка от трите категории.  Определянето на  крайните печеливши фотографии ще зависи 50% от оценката на журито и 50 на сто от гласуването онлайн.
При равен резултат, предимство има този, за когото са подадени повече гласове онлайн.  Гласуването ще продължи до 24.00 часа на 3 май.