Селектираните фотографии ще бъдат подредени в изложба в НС, след което ще заминат за Брюксел

дана

Фотография на 9-класничка от Английската гимназия попадна сред най-добрите 30 снимки на националния конкурс „Аз снимам моята България”. Над 1700 фотографии от всички краища на страната, както и от българските училища в чужбина са били изпратени в двете възрастови групи – от 5 до 8 клас и от 9 до 12 клас. От тях журито е избрало само 30 и сред тях е снимката на Дана Цветкова от ЕГ „Пловдив”, която изобразява ритуала Муфканица, който традиционно се организира в село Царимир на 11 февруари. Празникът е известен още като ден на волското здраве. В центъра на селото се палят огньове, за да няма болести, а в разгара на игрите се краде най-хубавата мома от хорото.

Дана изпратила снимки за участие във всички категории – истории, празници и природа, но журито избрало кадъра от Муфканица, който се състезавал в раздел „Празници”. Още от първи клас е с фотоапарат в ръка и не пропуска да запечата всичко, което й направи впечатление – независимо дали бездомник на улицата или красива гледка в планината.

Всичките 30 снимки ще бъдат подредени в изложба в Народното събрание, която ще бъде открита от министъра на образованието и науката Меглена Кунева на 12 май. Същата изложба ще замине за Брюксел, където на 23 май  ще бъде подредена в една от залите на Европейския парламент. Това ще се случи под патронажа на най-младия български евродепутат Момчил Неков. За столицата на Обединена Европа ще заминат шестимата победители от двете групи – по един във всяка от трите категории.  Определянето на  крайните печеливши фотографии ще зависи 50% от оценката на журито и 50 на сто от гласуването онлайн.
При равен резултат, предимство има този, за когото са подадени повече гласове онлайн.  Гласуването ще продължи до 24.00 часа на 3 май.