Пловдивският исторически музей, наред с Лувъра, е сред малкото в света с пълна 3D визуализация

Симеон с директора на Историческия музей Стефан Шивачев на откриване на експозицията за Съединението на Римския стадион.
Симеон с директора на Историческия музей Стефан Шивачев на откриване на експозицията за Съединението на Римския стадион.

Пълно виртуално копие на музея на Съединението ще представи навръх 130-та годишнина от събитията на 6 септември 1885 година бившият кадър на Математическата гимназия Симеон Марлоков. 20-годишният автор на проекта в момента е студент в Техническия университет. Става дума за компютърно приложение, така че всеки човек, от която и да е точка на света и по всяко време, да може да го изтегли и да има достъп до музея.  От сайта на Регионален исторически музей-Пловдив може да се изтегли програма, която да се инсталира и само с клавиатура и мишка посетителят може да се разходи в действителност, както ако е в изложбената зала. Това е първият подобен проект в България, който представлява напълно 3D визуализиран музей така, че посетителят да може да разгледа експозицията „Съединение на България от 1885 година” от пръв поглед, а не като снимки, които се въртят.

„Различно е от виртуалната разходка. Говорим за двугодишен труд, затова дори западните държави рядко си позволяват подобни проекти, тъй като трябва да се наемат огромни екипи. Един от малкото световни музеи, които имат подобно приложение, е Лувърът”, обяснява Симеон. Целта му е била да представи експонатите по възможно най-атрактивния начин, за да върне младите хора в музеите.

Всичко започва  преди няколко години от едно сътрудничество между Математическата гимназия и Регионален исторически музей. Заедно със Симеон работят и други негови съученици от училището. Главният уредник Мария Карадечева помогнала изключително много с информация за различните отдели на музея. Проектът бил представен на международна конференция през септември миналата година и получил изключително позитивни отзиви.

Днес на Римския стадион бе открита изложба с постери за Съединението.

„Искахме да покажем хората, които са направили Съединението. За да се види, че тогава в Пловдив се е събрал елитът на българското общество. Тук Захари Стоянов обединява плеядата революционери, които подготвят Съединението. Показваме цветна рисунка, пусната в хиляден тираж, от един австро-унгарски художник, за да популяризира събитието в цяла Европа. За първи път показваме и фотография, която е правена от Димитър Кавра и представя македонските доброволци в защита на Съединението. 400 души с автентични носии и оръжие са разположени около Пловдив. Кавра ги е снимал на Сахат тепе, командвани от Коста Паница, обясни директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

Македонските доброволци - снимка от архивите на музея, която се показва за първи път.
Македонските доброволци – снимка от архивите на музея, която се показва за първи път.

На 2 септември в НС ще се открие изложба за Съединението. 20 пана ще бъдат разположени в парламента. Пловдивски депутати ще направят дарение за всеки народен представител – сборник от научната конференция през юни. Експозицията ще бъде представена от кмета на Пловдив Иван Тотев.