DSCF7496

“От малък съм захласнат по нощното небе, но особено много ме вълнува Слънцето. То съвсем не е толкова спокойно, колкото си го представяте, през цялото време се случва нещо активно на повърхността, ври и кипи. Аз се занимавам с изследване на слънчевите изригвания и можем ли да разберем кои ще са датите с магнитни бури”. Това разказа пред ученици от ЕГ “Пловдив” Камен Козарев – доктор на науките в Бостънския университет. Бившият кадър на Английската гимназия, който работи и в Смитсониън център в Харвард, говори за “(Не)познатото слънце”.

“Завърших гимназията през 2001 година. Интересувах се от астрономия, макар че в първия срок на 11 клас имах четворка, но после наваксах и оттогава разбирам повече от физика”, върна се с усмивка назад във времето Камен. През 1999-а имал щастието да наблюдава слънчевото затъмнение, при това в Шабла, и снимките, които тогава успял да направи, впоследствие приложил при подготвянето на документите си за щатски университет. Явно снимките му донесли късмет, защото в Уилямс колидж, където го приели, един от професорите бил специалист именно по слънчеви затъмнения. С него по-късно Камен наблюдавал още едно затъмнение в Астралия.

След като завършва през 2005 година, Камен Козарев се озовава в Бостънския университет и в продължение на седем години работи върху докторантурата си.

Как влияе слънчевата активност върху Земята, можем ли да предвидим космическото време и какви заболявания могат да предизвикат магнитните бури – на тези и други въпроси се опита да даде отговор с аткрактивната си презентация бившият кадър на Английската.

“Слънцето не може да произведе такава сериозна буря, която да накара Земята да потъне в мрак. Може домовете ни да останат в мрак, но Земята като цяло няма да потъне в мрак. В момента всички наши наблюдения имат за цел да подобрят възможността да предвиждаме следствията от слънчевото изригване. Има цели лаборатории, които се занимават с това. Космически телескопи наблюдават Слънцето през цялото време и правят снимки на всеки 12 секунди”, обясни ученият.

При мощно изригване на Слънцето били възможни смущения в радиокомуникациите и електроснабдяването, но нищо повече. Едва след 4 милиарда години хората щели имат повод за притеснение. Тогава Слънцето ще привърши горивото си и ще стане бяло джудже, предричат учените.

Камен Козарев е участвал и в изготвянето и реализацията на проекта за планетариума в обновения Природонаучен музей.