100-годишно удостоверение за завършен клас и етнографски кът ще бъдат обособени в една от класните стаи, където ще се водят и учебни занимания

С отличени рисунки оформят календар за 2020 година. След тържеството за половинвековния юбилей на 24 септември, учители и учители отиват на кино извън махалата

Кабинет музей отваря врати за 50-ия юбилей на ОУ „Панайот Волов”. На 24 септември училището в центъра на Шекер махала ще отпразнува официално своя половинвековен юбилей. По този повод в една от класните стаи ще бъде обособен етнографски кът. Вече са закупени манекени, които са облечени в автентични народни носии. Една от тях е на цели сто години и е била притежание на жена от Свиленград. Костюмът е дарение от учител в училището. Целият преподавателски подел с ентусиазъм инициативата на директора Цонка Жиговечка за музей и в кабинета й в момента е пълно с пъстри тъкани черги, възглавници, съдове, ценни антикварни издания, архивни материали, дори удостоверение за завършен клас от 1919 година. Едно от редките издания е книгата „Спомени от турско време” на Иван Андонов – виден общественик, учител, адвокат, журналист и деен участник в Съединението.

„Идеята е този кабинет да бъде място, където преподавателите по различни предмети да водят учебни занятия. Нашите ученици рядко имат възможност да посещават  градските музейни експозиции, затова решихме, че подобна сбирка ще е полезна за обогатяване на знанията им”, обяснява Жиговечка. За подредбата ще бъде потърсено съдействието на музейни работници от Стария град. Но дейно участие ще вземат и самите деца.

Тържественото честване на юбилея ще е на 24 септември, на което са поканени бивши учители. След тържественото посрещане на знамето, учениците ще засадят чинар и ще заровят капсула с послание към бъдещите възпитаници на училището, която да бъде отворена след 10 години. Представителна група ще поднесе цветя пред паметника на Панайот Волов, след което всички класове, водени от учителите, ще гледат кино прожекция в Еccoplexx.

„Всички събития, които организирахме през настоящата година, са посветени на юбилея. С отличени рисунки на децата ще оформим календар за новата 2020 г. с имената на учениците. Всеки клас ще си избере животно символ и ще трябва да събере не просто информация за него, но и да разучи песни, стихотворения, да направи драматизации, пантомима или танц. Наученото ще бъде показано на патронния празник на училището през април догодина”, уточни Жиговечка.

Комитет „Родолюбие” ще гостува на четвъртокласниците и петокласниците на 26 септември, за да им разкаже по атрактивен начин за събитията, белязали Деня на независимостта.

История

Основно училище „Панайот Волов“ за първи път отваря врати на 15 септември 1969 г. Първоначално училището е основно политехническо, като всички завършващи получават свидетелства за различни професии. Днес в него се обучават ученици от подготвителна група до 8 клас, на възраст между 5 и 16 години.