Дишането по геометрични фигури успокоява децата, създава мотивация за учене и повишава концентрацията, обясни на конференция на началните учители педагогът от ОУ „Васил Левски” Таня Делякова и го препоръча преди НВО

 

Друго е да започнеш една контролна с усмивка, казва началният учител Таня Делякова, която прилага различни техники на дишане преди началото на часовете си, за да създаде мотивация на учене и да повиши вниманието и концентрацията на своите ученици. Какъв е ефектът от дишането по геометрични фигури тя представи пред свои колеги на Регионална конференция на началните учители вчера в Марково.

„Ръката е напред и децата описват кръг, триъгълник, квадрат, спирала, но най-много им харесва при дишане да си представят как откопчават и закопчават цип на яке. Дишането става равномерно и се постига контрол над стреса. Те се научават как да преодоляват моментния страх и да бъдат сигурни в себе си”, обяснява Делякова, която е преподавател  в ОУ “Васил Левски”.

Според нуждите на конкретната ситуация могат да се използват йога техники, които стимулират вниманието или успокояват прекалено разпиления ум. При ръка нагоре учениците вдишват, а надолу – издишват. Минутки преди да започнат часа, при даден от класната си знак те изпълняват съответното упражнение и след това спокойно започват работа.

Делякова е категорична, че за нея най-важното е третокласниците й да се чувстват щастливи в клас. Причината да въведе техниките на дишане станало момче от предишния й випуск, което почервенявало и изпадало в паника щом чуе: „тест“. Приложила техники на дишане и детето се успокоило. Дишали и преди началото на изпитите от националното външно оценяване в 4 клас, за да даде най-доброто от себе си.

Таня Делякова е преминала два курса йога да деца и адаптирани практики за класната стая. От 11 години е  инструктор.

„Йога в училище не е самоцел, а инструмент за подпомагане на учебно-възпитателния процес. Резултатите са позитивни – постепенно се усеща намаляване на напрежението, агресивността и конфликтите. Децата започват да работят отлично в екип и да разчитат не само на себе си, но и на другите”, обяснява Делякова. Още през 70-те години Мишелин Флак  изследва йога в образованието, определя шест групи различни техники и анализира ползата от тях върху децата. Освен дишане, третокласниците от ОУ „Васил Левски” си правят масаж, докато играят играта „Мечо пише писмо“. Наредени в редичка, те пишели по гърба на другарчето, а докосването създавало спокойствие и сигурност. Имало деца, които предпочитали самомасаж.

„Всяко дете се включва по желание, няма задължителен момент. В часовете по изобразително изкуство пък рисуваме на фона на барокова музика, защото успокоява”, добавя Делякова.

По думите й, техниките на дишане могат да се прилагат преди всяко национално външно оценяване или зрелостни изпити, което отнема една-две минути, но сваля напрежението и концентрира учениците. А това със сигурност би доведело и до по-високи резултати.