Училището е единственото учебно заведение към Министерството на спорта, което спечели 29 000 лева за система за контрол на достъпа

68 училища в страната ще получат финансиране по националната програма „Достъпно и сигурно училище”

DSCF9367

Персонална чип карта ще осигурява достъпа до учебния корпус и двете общежития на на Спортното училище. Въвеждането на система за контрол на достъпа ще стане, след като учебното заведение попадна в списъка на одобрените за финансиране от МОН по националната програма „Достъпно и сигурно училище”. То е единственото към Министерството на спорта,чийто проект е бил селектиран от експертната комисия, назначена от просветния министър Меглена Кунева.

Общо 68 училища ще получат финансиране за изградено видеонаблюдение, системи за контрол на достъпа и сигнално-известителни системи. Най-голям интерес е имало за цялостно проектиране на сигнално-известителна и система, осигуряваща наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център. Одобрените проекти са 39, като изискването е било да не надвишават 30 000 лв. Сред тях е и пловдивското Спортно.

„Проектът ни е готов, още следващата седмица фирмата, която ще го реализира идва на оглед. Най-вероятно монтажните дейности ще се извършат по време на Коледната ваканция. А от втория срок вече модерната система за сигурност ще е факт”, обясни директорът Илияна Данчева. За нововъведението предварително ще бъдат уведомени всички ученици и родители.

В училищната сграда, в мъжкото и в дамското общежитие, ще бъдат поставени турникети и прегради за ограничаване достъпа на външни лица и управление на тяхното преминаване. Учениците ще разполагат с карти, каквито ще имат всички учители и служители от училището. Специално устройство ще отчита кой кога влиза или напуска сградата. Картите ще имат персонален номер.

Въвеждането на по-строгия пропускателен режим е с цел да не се допуска влизането на външни лица в трите сгради, особено в общежитията. За достъпа на гости са предвидени оборотни карти.

Първото пловдивско училище, което въведе системата и тя работи от 15 септември, е СУ “П. Евтимий”.

По втората дейност – „Проектиране и изграждане на система за контрол на достъпа“, средства са получили 19 училища, като всеки от проектите е бил до 14 000 лева.

Останалите 13 училища са получили пари за изграждане на сигнално-известителни системи и системи за наблюдение и запис. По двете дейности проектите са били съответно до 3500 и до 12 500 лева.