На НВО по предмета учениците трябва да се справят с тест от 25 задачи, три от които с разширен свободен отговор

И по математика седмокласниците работят по вариант 1 на днешното национално външно оценяване. Той бе изтеглен рано тази сутрин в МОН. По български език в понеделник също се падна първи вариант на теста.5582 ученици от областта полагат изпита в 140 училища.

Националното външно оценяване по математика включва тест от 25 задачи и продължава 150 минути. 17 от задачите са със структуриран отговор с четири възможности, от които само един е правилен. Пет са с кратък свободен  – числов, символен или словесен, като от учениците се изисква да напишат отговори, без да привеждат своето решение. Три са задачите са с разширен свободен отговор и учениците трябва да опишат и аргументират изпълнението им.

На излизане децата се оплакаха, че вторият модули ги е затруднил изключително много. Най-тежка се оказала 25 задача, по която малцина писали.

За първи път през тази година оценяването на изпитните работи на седмокласниците ще е електронно, като те ще се сканират, както на държавните зрелостни изпити в 12-и клас. Затова бе въведено изискването да пише с черен цвят химикалка.

Резултатите от изпитите в седми клас трябва да бъдат обявени до 27 юни. Проверителите ще трябва да оценят писмените работи само за пет дни. От 3 до 5 юли електронно ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите.