Нито ще бъдат осигурени нормални условия на труд, нито ще успеем да задържим учениците през лятото, казва регионалният председател на синдикат „Образование” Цило Нейчев

maruti

И синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” се обявява против удължаването на учебната година. Декларация, в която се изразява несъгласие с предложения от МОН график, бе изпратена днес до министъра на образованието Красимир Вълчев. Становището е, че той е неприемлив спрямо  климатичните условия на България.

„Силно се съмнявам, че ще бъдат осигурени необходимите условия на труд за колегите. Удължаването до 6 юли е неудачно, защото в повечето класни стаи липсват климатици, а температурите през този период на годината варират между 30-38о. В стая със средно 25 ученици става трудно провеждането на учебни часове. Да не говорим, че децата са настроени за ваканция още от юни, а по-големите си намират работа за ваканцията. Кой ще остане в класните стаи тогава”, коментира регионалният председател на синдикат „Образование” Цило Нейчев. Или и този път учителите трябвало да ги събират по домовете.

Според него разделянето на ДЗИ и НВО е добър вариант, защото провеждането на двата изпита коствало огромно натоварване на учители и директори.

Целта на промените е новаторска и творческа образователна система ,а като че ли се получава обратен процес.

Вчера лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева също възрази срещу предложения график, който трябвало първо да бъде съгласуван със социалните партньори. В края на седмицата предстои Отраслов съвет, на който ще се коментира предложението.