Zarko_urok

Недопустимо е. Не сме съгласни часовете по физическо да бъдат намалени с 20 процента. Това коментира министърът на младежта и спорта Красен Кралев по повод публикуваните от МОН нови учебни планове, откъдето става ясно, че часовете за спорт в 3, 4, 5 и 6 клас се свиват. До момента учениците имаха по 85 часа годишно, но се предвижда редуциране до 68. Така заниманията ще станат от две и половина на седмица само на две. Според Кралев именно в тази възраст се формират основните двигателни умения, създават се навици и потребност за системно практикуване на спорт. Друг е въпросът, че огромен брой училища имат проблеми с физкултурните салони, а някъде изобщо липсват такива.

“Ние се борим да има трети час в седмицата, а сега се опитват да отнемат и втория”, недоволства Кралев, който смята да се среще очи в очи с колегата си от просветното ведомство, за да дебатират мотивите.

 

Като резултат от ниската двигателна активност на учениците неминуемо ще се увеличи процентът на децата с наднормено тегло, гръбначни деформации и редица хронични заболявания, сърдечносъдови болести и диабет, които понижават качеството на живот и излагат на риск живота на учениците, прогнозират от спортното министерство. Последните изследвания показват, че над 30% от децата са физически активни по-малко от два дни в седмицата, едва 1/5 от тях отговарят на препоръките на Световната здравна организация за физическа активност минимум 60 минути дневно. Едва 20-36% от момичетата и 37-47% от момчетата почти всеки ден се занимават със спортни дейности. 40% от децата ежедневно са 5 часа  пред компютъра.