Дъски за умножение и деление, сметало с единици, десетици, стотици и хилядни вече са в класните стаи на СУ „Св.св. Кирил и Методий”, където ще се обучават първокласниците

Деца от всички райони на града, включително от съседни на Пловдив населени места, вече са в списъка на приетите в първата паралелка, която ще обучава първокласници по метода на Монтесори. В СУ „Св.св. Кирил и Методий” кипи трескава подготовка по преобразуване на класните стаи, които ще бъдат обзаведени по съвсем различен начин от стандартните. Средата е организирана така, че да осигури лично пространство за всеки. Първокласниците ще работят по четирима на маса. Предвидени са и килимчета, както в детската градина.

Първите материали, по които ще работят децата, вече са в училището, а обучените по метода преподаватели разработват материали, упражнения и задачи по стандартите за начално образование. Върху дървената дъска за умножение има поставена точка, която е знак за аритметичното действие, изписани са и числата до 10. На подвижно прозорче се избира цифрата, с която ще се умножава, и детето подрежда малки червени топчета, които му помагат да види отговора, а не да го запомня механично. Същата дъска улеснява и делението. Първокласниците ще разполагат и с диаграми за четирите елементарни аритметични действия – събиране, изваждане, умножение и деление. Сметалото има четири реда с нанизани с по 10 мъниста – зелените за единиците, сините за десетиците, червените за стотиците, а четвъртият наниз е за хилядите. Целта е да се покаже на децата връзката между категориите на десетичната система и да могат по-лесно да събират и изваждат.

Глобус с континентите, плочки за измерване на тежестта и кутия с цветни плочки, която представя възможностите за комбинация и различните нюанси, са част от материалите, с които първолаците ще откриват света. Торбичка с геометрични фигури от дърво е събрала куб,  конус, паралелепипед и др.

Сутрин на дъската ще бъдат написани задачите, които всяко дете трябва да усвои за деня и седмицата. В началото, когато не могат да четат, те ще получават устно указания от учителя.

„Така в началото на деня ученикът знае какво ще прави и сам си разпределя времето и задачите. Преподавателят се явява наблюдател на този процес. Ще въведем правила, които дават свобода, но и я регулират. Всеки може сам да избере в какъв ред да изпълни възложеното, но в края на деня трябва да е направил всичко. В противен случай учителят остава да работи с него след определеното учебно време”, обяснява директорът Таня Николова. И добавя, че Монтесори методът позволява ученикът с по-бавни темпове да получи допълнителни материали и да се чувства комфортно, да се упражнява до момента, в който реши, че е уверен и че може да мине стъпка напред. По-напредналият също ще пише буквата „а”, например, но в срички и думи.

Мебелите, с които ще бъдат обзаведени стаите, които в момента се боядисват, също ще бъдат от естествен материал. Предвидени са кътове по математика, реч, предприемачество, творчество, информационни технологии. До с къта за почивка ще бъде разположен кухненски шкаф – там децата могат да оставят закуските, които си носят, да пият чай.

Вече е оформено и опитно поле в двора на училището, където се изнасят часовете по предприемачеството, а от втори клас  и заниманията по околен свят.

През октовмри в София ще се проведе Годишния конгрес на Монтесори Европа с тема: “Монтесори класната стая – вдъхновение за най-добри практики”. Събитието, на което Община Пловдив е партньор, ще събере заедно на едно място най-влиятелните имена от международни лектори и обучители. Директорите и учителите от Монтесори общността в Пловдив също ще участват в събитието. Зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов и Ренета Венева ще проведат уъркшоп с практическа насоченост за въвеждане на Монтесори метода в публичните детски градини.

Втората паралелка първокласници на СУ „Св.св. Кирил и Методий” пък залага на изкуството. 7-годишните малчугани, наред с буквите, ще имат възможност за разширено обучение по рисуване, музика и хореография.