Децата, записани за задължително предучилищно образование, ще могат да отсъстват от детската градина по семейни причини до 15 дни в рамките на една учебна година с писмено уведомление от родителя. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за предучилищното образование, публикуван за обществено обсъждане. В момента максималният брой е 10 дни. С увеличаването им на 15 ще се синхронизират изискванията спрямо децата, записани за задължително предучилищно образование с тези към учениците.

С приетото миналия месец изменение на  Наредбата за приобщаващото образование се даде възможност учениците да отсъстват до 15 дни в рамките на една учебна година с мотивирано писмено заявление до класния ръководител. Така родителите могат самостоятелно да вземат решение по отношение на отсъствията в случаи на семейни събития, лични и фамилни ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение и др.

Сега същата възможност се предлага и за детските градини. Извън тези 15 дни по семейни причини децата, посещаващи задължително детска градина, е допустимо да отсъстват и за времето на училищните ваканции, определени за съответната година. Те могат да отсъстват и по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ от компетентен орган.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.