Гимназията посрещна гости от Матера и Италианското мининстерство на образованието, които презентираха уникалното наследство на града – европейска куртурна столица заедно с Пловдив

Как се майстори купа-купа демонстрираха италиански ученици пред свои връстници в ЕГ „Иван Вазов“. 18 гимназисти от Професионална гимназия по туризъм в град Риоло терме и лицей “Томазо Стиляни” в Матера гостуваха със свои учители на пловдивското училище, в което се изучава италиански.  Повод за визитата е домакинството на Пловдив и Матера като европейски културни столици. Заедно с младежите бяха и представители на Италианското министерство на образованието. Гостите донесоха типични  хранителни продукти от зоната на Южна Италия и показаха как се изработва традиционният в техния край музикален инструмент купа-купа. Инструментът прилича на кутия, върху която е опъната кожа, и издава звук, наподобяващ мученето на крава.

Домакините пък разказаха за българските обичаи и посрещнаха гостите с народна музика, облечени в носии от тракийската фолклорна област. Гостите, заедно с  представителите на Италианското министерство на образованието, представиха проекти, по които са работили с цел разпространение и оценяване на културното наследство, в частност това на Матера. За връзката между двете столици на културата – Пловдив и Матера, за тяхното значение в културно измерение говориха почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо и зам.-директорът на ЕГ“Иван Вазов“ Илко Василев. Пловдивските ученици представиха видеоматериал за града на тепетата и откриващото събитие на Европейска столица на културата.

Изказването на Мария Асунта Палермо – генерален директор на Министерство на образованието на Италия, и на Елена Ло Фиего,  бе фокусирано върху побратимяването и оценката на културното наследство на Страната на ботуша по случай Матера 2019.

Срещата завърши в емоционални разговори между младежите от двете страни на италиански език, които не затрудниха по никакъв начин учениците от ЕГ “Иван Вазов“. След училищната визита, гостите посетиха Римския стадион, Античния театър, църквите в централната част на града и архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“.